Az amerikai elnök a kínai termékek importvámjának emelését jelentette be a Twitteren, miközben most pont ezek normalizálásáról tárgyal a két fél.

Trump megint a Twitteren kormányoz – most a tőzsdéket vágta haza

Bizonytalanná vált, hogy folytatódnak-e a héten a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások, miután Donald Trump amerikai elnök Twitteren bejelentette a kínai árukra kivetett vámok emelését – tudatta egy kínai forrás és a Global Times című kínai pártlap főszerkesztője hétfő reggel.

Trump Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy május 10-től 10 százalékról 25 százalékra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját. Trump ezen felül azt is kilátásba helyezte, hogy "hamarosan" további 325 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos importvámot. Az amerikai elnök az emelésről szóló döntését azzal indokolta, hogy a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások túl lassan haladnak, ráadásul a kínai fél egyes korábban tett ígéreteit megpróbálja újratárgyalni.

Hu Hszi-csin, a Global Times főszerkesztője hétfőn egy Twitter-bejegyzésben úgy vélekedett: Trump "fenyegetését" követően nagyon valószínűtlen, hogy Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a héten az Egyesült Államokba utazzon tárgyalni. Egy, a tárgyalásokhoz közelálló forrás pedig a The Wall Street Journal amerikai nemzetközi napilapnak elmondta: a kínai fél a tárgyalások a tervek szerint szerdán kezdődő legújabb szakaszának lemondását fontolgatja. Hozzátette: a döntés Liu Ho kezében van, aki, ha úgy határoz, hogy nem utazik Washingtonba a héten, azzal Peking hivatalos irányelvét követné, miszerint nem tárgyalnak fenyegetés alatt.

Trump fenyegetése, hogy megemelné a kínai termékek vámtarifáit, komoly mozgást váltott ki a piacokon. Az ázsiai tőzsdék a kereskedelmi tárgyalások folytatódásának bizonytalansága miatt mind mínuszban álltak hétfő reggel fél hétkor. A sanghaji börze 5,19 százalékos, a hongkongi pedig 3,45 százalékos gyengülést jelzett, de szinte mindenütt másutt is egy százalék mínuszban álltak az indexek. A tokiói börze hétfőn zárva volt.

Az olajár is csökkent. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,54 dollár, 2,19 százalék csökkenéssel, 69,29 dollárra esett, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára pedig 1,43 dollárral, 2,31 százalékkal, 60,51 dollárra süllyedt.

A jüan is megsínylette a kiújult feszültséget Washington és Peking között, 3,5 havi mélypontra, 6,7980-ra gyengült a dollárral szemben.

Forrás: privatbankar.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.