Londoni pénzügyi elemzők szerint elsősorban az amerikai gazdaságra jelentene nem elhanyagolható kockázatokat, ha Donald Trump tovább emelné a kínai importtermékekre kirótt amerikai vámokat.

Amerika jár rosszul Trump Twitter-keménykedésére Kínával

Az amerikai elnök hétvégi Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy péntektől 10 százalékról 25 százalékra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját, és kilátásba helyezte azt is, hogy "hamarosan" további 325 milliárd dollárnyi, jelenleg tehermentes kínai importra 25 százalékos vámot vet ki.

Trump bejegyzése szerint "az Egyesült Államoknak fizetett" kínai vámok csekély hatást gyakoroltak a termékköltségekre, és e hatások is zömmel Kínát terhelik.

Az amerikai elnök szerint "e befizetések" is részben hozzájárultak az amerikai gazdaság "nagyszerű teljesítményéhez".

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics hétfői helyzetértékelése szerint ugyanakkor az amerikai kormány továbbra is félrevezető értelmezését adja a kínai importra kirótt vámok amerikai gazdasági hatásainak.

A ház szerint ugyanis az amerikai vámokat végső soron az amerikai fogyasztók és az amerikai üzleti vállalkozások fizetik meg magasabb beszerzési költségek formájában, ráadásul e vámok az utóbbi időben nem serkentették, hanem visszafogták az amerikai gazdaság teljesítményét.

A cég londoni elemzőinek számításai szerint a kétoldalú amerikai-kínai kereskedelem értéke máris 25 milliárd dollárral csökkent; ez a teljes világkereskedelem éves értékének 0,5 százaléka.

Az Oxford Economics hétfői elemzése kiemeli azt is, hogy a hatás az amerikai gazdaság kárára féloldalas: az idei év első két hónapjában a Kínába irányuló amerikai áruexport 21 százalékkal, a Kínából érkező amerikai áruimport értéke 12 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A cég szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme is jelentősen lassulna, ha Trump valóra váltaná vámemelési fenyegetését.

Az Oxford Ecomomics számítási modellje arra vall, hogy az eddig kirótt vámok fenntartása 0,1 százalékponttal csökkentené az amerikai hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemét, a 200 milliárd dollár értékű kínai importra kilátásba helyezett 25 százalékos vám bevezetése esetén azonban a negatív növekedési hatás elérné a 0,3 százalékpontot, tekintettel arra is, hogy Kína feltételezhetően hasonló ellenlépéseket tenne az amerikai importtal szemben.

A Commerzbank londoni befektetési részlegének elemzői ugyancsak hétfőn ismertetett helyzetértékelésükben azt emelték ki, hogy a Kínával szembeni amerikai áruforgalmi hiány Trump elnöki beiktatása óta is "megállíthatatlanul" növekedett: a csaknem 420 milliárd dolláros tavalyi amerikai deficit 20 százalékkal volt magasabb a 2016-ban mért hiánynál.

A ház elemzői szerint valószínű, hogy ennek tulajdonítható az amerikai-kínai kereskedelmi viszály újbóli fellángolása.

A Commerzbank is azt mutatja ki elemzésében, hogy a vámok hatása az amerikai kereskedelem szempontjából károsan féloldalas. A cég szerint a Kínából érkező import az elmúlt néhány hónapban érzékelhetően csökkent ugyan, a kínai ellenlépéseknek azonban gyorsabb a hatásuk: a Kínába irányuló amerikai export már az elmúlt egy évben folyamatosan lefelé tart, és különösen a kínai piacra szánt amerikai mezőgazdasági export zuhanása érinti fájdalmasan az amerikai termelőket.

Más nagy londoni házak az Európából érkező autóimportra ugyancsak kilátásba helyezett amerikai vámintézkedések kockázataira is felhívták a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy ezek az intézkedések érzékenyen érinthetik a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokat is.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi tanulmányukban közölték: modellszámításaik szerint ha az amerikai kormány az EU-ból érkező autóimport vámját például 22,5 százalékponttal emeli, az a magyar hazai össztermék éves növekedési ütemét hozzávetőleg 0,25 százalékponttal, a cseh GDP-növekedést ennél nem sokkal kisebb mértékben fogná vissza, és a nagyobb, a külkereskedelemre kevésbé nyitott lengyel gazdaság növekedését is 0,15 százalékponttal lassítaná.

Donald Trump várhatóan május közepéig dönt az amerikai piacra irányuló EU-exporttal kapcsolatban kilátásba helyezett vámintézkedésekről.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Tavryni őrnagy
Csak szórakozik, a sajât cègeivel akarja megcsináltatni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.