Orbán Viktor hétfőn jelentette ki, hogy a magyar kormány nem támogathatja Manfred Webert. A Politico ezután szólaltatta meg a néppárti szóvivőt.

A magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira

- mondta előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten arra a felvetésre, hogy

a Fidesz már nem támogatja a néppárti Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni – idézte a néppárti politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.

Orbán Viktor úgy fogalmazott,

a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelöltek alkalmatlanok.

"Keressük a megfelelő jelöltet" – mondta a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár társaságában tartott tájékoztatón.

Néppárti szóvivő: Nem Weber lenne az első bizottsági elnök, akit a Fidesz szavazatai nélkül választanak meg

A Politico Orbán kijelentése után megszólaltatta a néppárti szóvivőt az elhangzottakkal kapcsolatban, aki azt mondta:

Nem Manfred Weber lenne az első bizottsági elnök, akit a Fidesz szavazatai nélkül választanak meg.

Ezzel arra utalt a szóvivő, hogy

2014-ben sem a Fidesz szavazataival választották meg Jean-Claude Junckert a posztra.

A korábban a Fidesz néppárti kizárását követelő finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus) egyik EP-képviselője, Petri Sarvamaa a lapnak egyébként úgy nyilatkozott, hogy Orbán bejelentése csak azt mutatja, hogy a Néppárt korábban jó döntést hozott, a Fidesz felfüggesztése is elég erős lépés volt és megtette a hatását.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője egyébként szintén hétfőn arról beszélt, Orbán világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t. Ezt a Népszavának egy névtelenségét kérő brüsszeli forrás gyakorlatilag tényként közölte – írja a 24.hu.

Az EPP politikai közgyűlése március 20-án a néppárt elnökségének és a Fidesznek a megegyezése alapján határozott a Fidesz tagságának felfüggesztéséről és arról, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét.

A vizsgálatra létrehoztak egy háromfős testületet, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezet, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülést követő nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

Orbán Viktor közölte: a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" – amely tárgyal a néppárt delegáltjaival –, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról: hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek.

Forrás: Index, HVG, 24.hu, MTI

Címlapi kép: MTI/Szecsődi Balázs

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Én a Néppárt helyében megvárnám, míg O1G dühében hanyatt vágja magát és rugdalózik.
Utána hívnám csak a roham mentőt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.