Kazahsztánban az internetszolgáltatók elérhetetlenné tették csütörtökön a Facebook, a Telegram, az Instagram üzenetküldő szolgáltatásokat, a YouTube videómegosztó portált, illetve egy sor helyi lap internetes felületét.

A baráti Kazahsztánban elérhetetlenné tettek több közösségi oldalt és hírportált
Orbán Viktor és Nurszultan Nazarbajev volt kazah államfő, aki saját magáról nevezte el az ország fővárosát/MTI

Az Interfax orosz hírügynökség az internetfigyelő NetBlocks nemzetközi civilszervezetre hivatkozva továbbá úgy tudja, "a Twitter és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatások továbbra is elérhetőek, míg a Telegram a cenzúra elkerülését szolgáló intézkedéseket léptetett életbe, amelyek lehetővé teszik, hogy a szolgáltatás asztali számítógépekre és okostelefonokra telepített változatai is működjenek".

Kazahsztánban az utóbbi hónapokban több alkalommal is blokkolták a közösségi hálózatokat, mivel a helyi hatóságok

így akarták elhallgattatni Muhtar Abliazov száműzött máskéntgondolkodót, aki tömegtüntetésekre szólított fel ezeken a hírcsatornákon keresztül.

Az egyes közösségi hálózatokon kívül elérhetetlenné váltak csütörtökön a rus.azattyq.org, az exclusive.kz, a vlast.kz, a holanews.kz hírportálok is. A hatósági cenzúra nem kerülte a regionális lapok honlapjait sem, blokkolták egyebek mellett az Ak zsajik és az Uralszkaja nyedelja internetes felületei is.

Szerdán a kazah főügyészség felhívást tett közzé, amelyben

felszólították az ország lakóit, hogy ne vegyenek részt a hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulásokon.

A vádhatóság óva intett mindenkit, hogy a résztvevőket felelősségre fogják vonni. A felszólítást azt követően adták ki, hogy a Kazahsztánban betiltott, Kazahsztán Demokratikus Választása nevű mozgalom tömegtüntetéseket jelentett be május 9-re a nagyobb városokban, köztük Almatiban és a nemrég átnevezett fővárosban, Nurszultanban.

Az Interfax szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tilalom ellenére aktivisták vonultak ki Almati és Nurszultan utcáira, és közülük többeket őrizetbe vettek a hatóságok.

A 18 milliós lakosú Kazahsztánban tilos a hatóságok engedélye nélkül megmozdulást szervezni. Tavaly májusban Almatiban szervezett kormányellenes tüntetést Muhtar Abliazov egykori bankár, Nurszultan Nazarbajev volt államfő heves bírálója. Akkor többtucatnyi embert vettek őrizetbe. A távollétében hamis vádak alapján elítélt ellenzéki jelenleg Franciaországban él, ahonnan a közösségi oldalakon toboroz kazahsztáni híveket.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Az ilyenektől baráti.
Csak diktatórikus és antidemokratikus országok a barátaink. Pontosabban diktatórikus és antidemokratikus kormányunk barátai. A nagy többségnek Európa a barátja és elemi érdeke.
Commenter
Majd ez vár néhány hazai portálra, híroldalra is. Vagy a megszűnés. Legutóbb a zoom.hu húzhatta le a rolót a 24.hu és a Népszava oldalain pedig már régóta nem lehet hozzászólni.
Jozefina
Itt is ez várható szerintem!!! Vagy putyin kommandó erőteljes jelenléte!!! Dicső diktátorunk kedvére??!! Már ezen az oldalon is volt hasonló próbálkozás!!!
Eladott Ország
Orbán természetesen ismét kitért arra, hogy ha technológiai, vagy gazdasági fejlődést szeretnénk szemügyre venni, ahhoz a nyugat helyett egyre inkább a kelet felé érdemes fordulni. Ez még igaz is lehet, azonban akkor nem Kazahsztánban kellett volna megállni – vagy Türkmenisztánban, esetleg Azerbajdzsánban korábban -, hanem egészen Dél-Koreáig, Szingapúrig, vagy Japánig kellett volna utazni. Oda azonban az elmúlt években Orbán nem kapott meghívást, azokat az országokat ugyanis nem kétes diktátorok vezetik. Hogy ezek után van-e ok az örömre, amiért Orbán a keletben látja a lehetőséget? Nem feltétlenül. Meg aztán nem tegnap óta tudjuk a fényességes teliholdunktól, hogy ha otthon akarjuk érezni magunkat, akkor nem Brüsszelbe, hanem Kazahsztánba utazunk, mert nekünk ott vannak a rokonaink. Ehhez képest viszonylag ritkán tartják a pénzüket Kazahsztánba, ritkán járatják a kölykeiket kazah egyetemekre és talán még ennél is ritkábban nyaralnak a kazah riviérán, de mindegy is.
csipetke
Asszem,ha ez nálunk megtörténne,akkor vége lenne orbánnak,mint a botnak.Az internet adó belengetésénél voltak nagy tüntetések,és ha csak pár napra szünetelne a net,kinyúvasztanák orbánt,mint a vágódisznót

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.