A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről tartott eddigi egyeztetések tartalmát tekintette át a hétfőn késő este véget ért újabb tárgyalási fordulón a konzervatív párti brit kormány és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt küldöttsége. Érdemi előrelépésről továbbra sincs hír.

Brexit: áttekintették az eddigi tárgyalásokat a Munkáspárt és a kormány újabb egyeztetésén

Az alsóház a Brexit feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval tavaly novemberben elért megállapodást eddig háromszor visszautasította.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök ezek után a múlt hónap elején bejelentette, hogy a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet feloldása végett kész Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezetőjével közösen kidolgozni egy olyan tervet, amelynek alapján Nagy-Britannia rendezett módon tud kilépni az EU-ból.

Az egy hónapja tartó tárgyalássorozat hétfő éjjel véget ért legújabb fordulója után a Downing Street csak annyit közölt: a küldöttségek "leltárt vettek fel" az elmúlt hetek egyeztetésein megvitatott kérdések soráról, annak érdekében, hogy a keddi kabinetülésen a kormánytagok tájékoztatást kaphassanak az eddigi megbeszélésekről.

Theresa May hivatalának szóvivője hozzátette: a kormány továbbra is törekszik egy olyan megállapodás elérésére, amely biztosíthatja a rendezett kilépést az EU-ból.

A korábbi tárgyalási fordulók utáni kormányzati tájékoztatásokkal ellentétben ezúttal sem a Downing Street, sem a munkáspárti küldöttség nem szólt arról, hogy folytatódnak-e az egyeztetések, és ha igen, mikor.

Sir Keir Starmer, a Labour árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje, a munkáspárti tárgyalóküldöttség vezetője azonban a The Guardian című baloldali brit napilapnak nyilatkozva utalt arra, hogy a Munkáspárt akár a következő napokban véget vethet a konzervatív kormánnyal folyó egyeztetéssorozatnak, ha a kormányzat részéről nem hangzanak el új javaslatok.

Starmer egyértelművé tette azt is, hogy a Munkáspárt csak olyan megállapodást hajlandó elfogadni, amelyben szerepel népszavazás kiírása arról, hogy a választók jóváhagyják-e a Brexit feltételrendszerét.

A Munkáspárt emellett állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítását is elengedhetetlennek tartja az EU-val.

A konzervatív párti kormány eddig mindkét lehetőséget mereven elvetette.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de a Brexit-megállapodás sorozatos alsóházi visszautasításai nyomán Theresa May kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását.

Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-éig terjedhet, ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a jövő heti európai parlamenti választásokon.

A brit EP-szavazást május 23-án tartják.

A legfrissebb felmérések szerint a brit EP-választáson a radikálisan EU-ellenes brit választói tábor zászlóvivője, Nigel Farage alig néhány hete alapított új pártja, a Brexit Párt végezhet az első helyen, 34 százalék körüli szavazataránnyal. A Konzervatív Párt ugyanakkor alig 11-12 százalékos eredményre számíthat, és ezzel a negyedik helyre is visszaszorulhat.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.