A volt emberminiszter, Balog Zoltán szerint az európai vezetőknek szüksége van ellenségképre és ez Orbán. A Yale történésze szerint azonban Orbán Viktor se nem vezető, se nem erős.

Orbán se nem erős, se nem vezető

Az ellenségképen alapuló politizálásról, az erős vezető mítoszáról rendezett konferencián vett részt Balog Zoltán volt Emmi-miniszter. A Körber Alapítvány (Körber Stiftung) Fenyegetést jelent-e az erős vezetés a demokráciára – személyiség, hatalom és populizmus történelmi kontextusban című pódiumbeszélgetésén Balog úgy vélte, a balliberális szellemi elit a tekintélyelvű, autoriter kormányzással és a nemzetállam visszatérésével riogat, így leplezné tanácstalanságát.

A nyugat-európai elitnek "kell egy ellenségkép, amelytől meg lehet menteni Európát, és sokan úgy gondolják, hogy ez a magyar nemzetállam, ami részben nevetséges, részben pedig szomorú, hiszen éppen arról terelik el a figyelmet, amit ők rosszul csinálnak".

Timothy Snyder történész, a Yale Egyetem professzora az ellenségképen alapuló politizálásról beszélt, amelynek nem a jogállamiság vagy a pluralizmus az alapja. Erre a formára jellemző a magát erősnek láttató vezető, aki azonban "nem erős, és nem is vezető". Közösségét nem előre viszi, hanem a múltba, méghozzá nem a "bonyolult történelmi, hanem a mitikus nemzeti múltba". Saját közösségük megerősítése helyett pedig az ellenfélnek, ellenségnek kijelölt tényezők meggyengítésére törekednek – ilyen politikus Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is.

Balog szerint Orbánt többször, demokratikusan választották újra, nem értelmezhető rá az autoriterség, miközben. Magyarország megerősödött 2010 óta.

Forrás: hvg.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

menekült
0rbánt 2018-ban negyedszer választották miniszterelnöknek. Ez olyan erős felhatalmazás, hogy teljes joggal állíthatja, a magyar emberek azt akarják, hogy minden úgy legyen, ahogy ő akarja.

Ezzel nincs is más probléma, minthogy a magyarok felénél kevesebben választották őt, tehát egy kisebbség akaratából kormányoz. Ami azt jelenti, hogy a magyarok többsége egészen mást akar. Hogy 0rbán és az összes magyar hangja minden külföldi kérdésre azt el kell mondja, hogy 0rbánt hányszor választották meg a szavazók, és milyen erős felhatalmazással uralkodik, az meg egészen más. Azt Magyarországon mindenki tudja - legfeljebb tagadja - hogy mekkora orbitális csalással és hazug ígéretek özönével érték el a 48%-ot, és hogy csináltak ebből 2/3-ot minden szavazáson, de az eziránt külföldön érdeklődők közül is sokan tudják. Ehhez képest ez a talp- és seggnyaló Balog hiába makogja a baromságait, épeszű ember csak szánakozik rajta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Macskaszem: mint az általam már máshol bemutatott hamburgi "Körber Stiftung"!
advocat
Azért Hitlert is szabályosan választották meg. Többször.
Kookas
@advocat: de ő tudott festeni a miénk még teknőt sem tud vájni nem hogy hegedülni.
Lepényleső
Az ellenségkép akkor kép,ha egyébként nem létezik. Ebben az esetben ez valóság,
hiszen a magyarok nap mint nap érzik,javaik magánosítása miképp történik.
kokopelli
@advocat: ...és a "Körber Stiftung" (alapítvány) tulaja azt tudja,mert az "Adolf testvér" hadseregében volt főtiszt!
Már a focizó fideszes (miniszter?) csaj is megjárta azt az iskolát Hamburgban!
Eladott Ország
A pusztai Hannibál Barkasz Brüsszelben… A mi kétütemű hadvezérünk mindig derekasan állja a sarat, bár néha állítani kell a gyújtásán, de most is ott áll a vártán Brüsszelben, ahol megint támadják a drágakicsimagyarországot. Viharos körülmények között. De ő fél kézzel is megharcol ,a másik a zsebében van, azőmagyarjaiért. Mimagyarok ugyan nem kértünk belőle, mert itt egy kurva darab ellenséget sem látunk, de ha harc nincs, akkor van korrupció, van lopás, van minden más cikornyás ügy, amikről a rohadt liberálbolsevista sajtó firkál, hát nyomjuk el a tények hangját csatazajjal. Zseni a mi hősünk, komolyan. Igazi csodaország az, ahol már isten tudja hányadik éve eredményesen működik az, hogy az ügyeletes Hollik kiáll és rezzenéstelen pofával két perc leforgása alatt tízszer sorosozva büfögi a kamerába, hogy már megint megtámadták Magyarországot. Mert Sorosnak mindenhol megvannak az emberei. A cél egyértelmű. Társadalmunk nem agymosott tagjainak elüldözése, vagy megőrjítése. A maradék állomány kitűnő rabszolga munkát fog végezni a 93 000 négyzetkilométernyi orbáni birtokon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.