A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) is részt vesz a William Barr igazságügyi miniszter által kezdeményezett nyomozásban, amely a Mueller-vizsgálat eredetét hivatott feltárni.

A CIA is nyomozott Trump ellen

Nevük elhallgatását kérő forrásokat idézve a CNN hírtelevízió arról adott hírt: az igazságügyi miniszter szorosan együttműködik Gina Haspel CIA-igazgatóval, valamint a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó DNI vezetőjével, Dan Coatsszal. A nyomozásban részt vesz a minisztérium felügyelete alá tartozó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője, Christopher Wray is.

William Barr a kinevezése óta hangoztatta, hogy végére akar járni annak, hogy ki, miért, mire hivatkozva indította el a Mueller-vizsgálat munkáját. A Robert Mueller irányította vizsgálóbizottság a Donald Trump és kampánya munkatársainak a 2016-os elnökválasztási kampány idején oroszokkal történt esetleges összejátszását volt hivatott feltárni, továbbá vizsgálta azt is, hogy vajon Trump már elnökként akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

A bizottság csaknem két évig tartó vizsgálódás után egyértelműen leszögezte: sem Trump, sem munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében.

Az amerikai sajtóban megjelent tudósításokból és háttéranyagokból eddig az derült ki, hogy a Mueller-vizsgálatot a Christopher Steele volt brit hírszerző által összeállított, ellenőrizetlen és bizonyítottan hamis információk alapján indították el. A Steele-dossziét eleinte a Trump ellenlábasaként számon tartott néhai John McCain szenátor szorgalmazta, de néhány hónap múltán felhagyott vele, s ezt követően Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje, valamint a Demokrata Párt vezetése finanszírozta.

William Barr a múlt hónapban a kongresszus szenátusi bizottsága előtti meghallgatáson azt hangsúlyozta: "megtörtént a kémkedés" a 2016-os választási kampány idején Donald Trump és munkatársai ellen. A tárcavezető hétfőn megbízta John Durham, connecticuti államügyészt a Mueller-vizsgálat eredetének, lényegében tehát a Steele-dosszié eredetének a vizsgálatával.

A Fox televízió kedden azt jelentette: Durham, akit "bulldogként" emlegetnek jogászberkekben, már hetek óta vizsgálódik az ügyben. Az államügyész szorosan együttműködik Michael Horowitz igazságügyi minisztériumi főigazgatóval is, aki azt vizsgálja: hogyan kaphatott engedélyt az FBI Donald Trump és munkatársai lehallgatására a 2016-os választási kampány idején, és mi volt a szerepük ebben az FBI egyes munkatársainak.

Donald Trump elnök kedden a Fehér Ház kertjében – mielőtt Louisianába indult kampányolni – újságíróknak azt mondta: nem ő kérte fel William Barrt a vizsgálat megindítására. "Nem kértem tőle, de szerintem nagyszerű, hogy megteszi" – fogalmazott az elnök.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.