Felelőtlennek nevezte Matteo Salvininek, a Liga kormánypárt vezetőjének kijelentéseit az olasz költségvetési hiánycél növeléséről Luigi Di Maio a másik kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kedden, ami a két római miniszterelnök-helyettes nyílt szembenállásához vezetett az EP-választások előtt.

Oda az egység – egymással vitatkozik a két olasz kormánypárt

Luigi Di Maio úgy nyilatkozott, "bombasztikus" kijelentések helyett Olaszországban az adócsalással szembeni fellépésre, a felesleges költségvetési kiadások lefaragására, a politikai pénzszórás felszámolására van szükség. Megjegyezte, hogy Olaszországban 300 milliárd eurót ér el a be nem fizetett adók okozta hiány.

Az M5S vezetője Matteo Salvini korábbi kijelentéseire reagált.

A Liga vezetője olaszországi EP-kampánykörútján a választók támogatását sürgette az olaszokat "legyilkoló" európai szabályok megváltoztatására. A Verona közeli San Bonifacióban kijelentette, hogy az olaszok érdekeit tartva szem előtt kész megszegni a költségvetési hiányra vonatkozó brüsszeli előírásokat is. Matteo Salvini azt mondta, hogy amíg Olaszországban munkanélküliség nem csökken a felére, vagyis 5 százalékra, annyit költenek, amennyire szükség van, és hajlandó túllépni a költségvetési hiány plafonját is, amelyet az EU a GDP 3 százalékában szab meg.

Valójában a római kormány már tavaly novemberben a költségvetési deficitet az olasz nemzeti össztermék (GDP) 2,4 százalékában szabta meg 2019-re és a következő két évre, a korábban kitűzött 0,8 százalékhoz képet.

Matteo Salvini szavaira a tíz éves olasz államkötvények piaci hozama 280 bázispont fölé emelkedett, ami a legmagasabb értéknek számít február 8. óta.

Luigi Di Maiónak Matteo Salvini azt válaszolta, hogy ha az M5S kormányválságot akar, fogjon hozzá.

A két olasz kormánypárt vezetője közti ellentétek mindennapossá váltak: egymást bírálva nyilatkoznak a migrációról, biztonsági intézkedésekről és most már a pénzügyi-gazdasági kérdésekben sincs köztük egyetértés.

Luigi Di Maio a La Repubblica olasz balközép napilapban kedden megjelent interjúban az M5S-t mérsékelt erőnek nevezte, az olaszokat "fegyverbe" szólító Ligával szemben. Erre Matteo Salvini erre úgy reagált, hogy az M5S a baloldal fele húz.

Az M5S és a Liga sem beszél nyíltan kormányválságról, elemzők szerint azonban a tavaly június elsején alakult migrációellenes-populista római kormány napjai meg vannak számlálva. Főleg, ha a jelenleg 30 százalék fölöttre becsült Liga jelentősen megelőzi a 20-25 százalék között álló M5S-t. Erre utal az is, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, minden kormánydöntést május 26. utánra halaszt el. Más vélemények szerint az EP-választások után az M5S és a Liga között helyreáll a béke.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Fasisztával összefeküdni nem tűnik a legbiztosabb hálótársnak.
Ez a mentalitás már 90 éve se volt biztos alap. Csak akkor a Salvinit még Mussolininek hívták. A többi ismert.
papa.49
Íme az ,,elhivatott,, új eu. vezetőség, ezekre nem lehet egy birkát se rábízni !!!
tulipan
A vitázók legfontosabb tárgya titokban, hogy melyikük is szeretgeti jobban, avagy kevésbé, országunk narancsos, geci Dagadékját!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.