Környezetvédelmi szükségállapotot rendeltek el a mexikóvárosi hatóságok kedden a napok óta tartó bozóttüzek, a meleg időjárás és szélcsend nyomán felszabadult szálló por miatt.

A légszennyezettség magas szintje miatt a mexikóvárosi környezetvédelmi bizottság felszólította a lakosságot a gépkocsi-használat csökkentésére, illetve arra is, hogy kerüljék a szabadtéri sportolást és tartsák zárva ablakaikat.

Tilos porral járó tevékenységet végezni, így például a söprésen kívül építőanyagokat szállítani. Mexikóvárost és környékét, ahol csaknem 22 millióan élnek, napok óta sűrű porfelhő borítja. A főváros körül több mint ötven bozóttüzet regisztráltak a hatóságok.

Mivel Mexikóváros egy völgykatlanban fekszik, a kipufogógázok és a füst csak nehezen tud elvonulni. Ráadásul tavasszal – a hőmérséklet növekedésével, illetve a novembertől májusig tartó csapadékmentes időszak miatt – a levegő minősége gyakran rossz.

Betiltották a söprést a rossz levegő miatt

A városi környezetvédelmi bizottság a többi között megtiltotta a további légszennyezéssel járó útépítési munkálatokat, a kályhák használatát, valamint a tűzijátékot is. Amennyiben azonban a szállópor-értékek tovább emelkednek, további korlátozásokra lehet számítani, amelyek mindenekelőtt a városi autós közlekedést és az ipari termelést érinthetik.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe, és egészségkárosodást okoznak.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok