Meghalt az a férfi, aki a leghosszabb ideje élt transzplantált szívvel Csehországban – jelentette kedden a cseh média.

Rudolf Sekava, akinek 1984. október 23-án adtak új szívet a prágai orvosok, szerdán, május 15-én töltötte volna be 83. életévét – közölte Monika Zachrlová, a jihlavai kórház szóvivője, ahol Sekava pénteken elhunyt.

Meghalt a leghosszabb ideje transzplantált szívvel élő cseh férfi

Fotó: Illusztráció/

A volt középiskolai tanár 1984-ben beteg szíve miatt már két éve rokkantnyugdíjas volt, és eredetileg nem értett egyet a neki felajánlott szívátültetéssel, amelyet a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM) orvosai végeztek el. Az orvosok szerint transzplantáció nélkül Sekava csak néhány hónapot élt volna, míg a mellkasába átültetett új szívvel több mint 34 évet élt még jó kondícióban, bár rendszeres orvosi felügyelet mellett. A műtét után egy évvel az akkor 49 éves Sekava visszatért a munkahelyére és egészen 71 éves koráig tanított. Az IKEM-ben ez volt a harmadik szívátültetés, és eddig a legsikeresebb. Az első sikeres prágai, és egyben kelet-európai szívátültetésre 1984. január 31-én került sor, a páciens, Josef Divina még 13 évig élt.

Csehországban 35 év alatt összesen 1770 szívátültetést végeztek, ebből több mint 1100-at az IKEM-ben, míg mintegy 600-at a brnói speciális transzplantációs orvosi intézetben.

Korábban az új szívre váró páciensek mintegy harmada elhunyt, mert nem sikerült időben donort találni. Az IKEM 2017-ben ezért bevezette az új szívre váró betegek szívének mechanikai, műszeres támogatását. Jan Pirk, az IKEM egyik vezető szívsebésze szerint a betegek mintegy 40 százaléka veszi igénybe ezt a módszert, és a megfelelő új szív hiányában elhunytak aránya a tavalyi év végén már öt százalékra csökkent. "A beteg szív gépi támogatásával a páciens több évig is képes várni az új szívre" – jegyezte meg Jan Pirk.

Tavay Prágában 39, Brnóban pedig 35 szívátültetést végeztek. Az idei év elején 83 páciens várt szívátültetésre.

A cseh egészségügyi tárca szerint a vonatkozó törvény módosításával növelni lehetne a szívdonorok számát. Eddig például nem volt lehetséges, hogy a Csehországban elhunyt külföldi állampolgárok hozzátartozói felajánlhassák az érintett szerveit további felhasználásra. Egy törvénymódosítás, amelyet a parlamenti alsóház már jóváhagyott, ezt lehetővé teszi. "Becslések szerint évente mintegy 15 emberről lenne szó, akiknek mintegy 100 szervét lehet felhasználni más betegek megsegítésére" – mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.