Kész kompenzálni a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat a Barátság kőolajvezetéken érkező szennyezett olaj által okozott valós kárt – jelentette ki Dmitij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak szerdán Moszkvában.

A Transznyefty kész kompenzálni az szennyezett olajjal okozott kárt

A Transznyefty nagyon konstruktív álláspontot képvisel és kész megtéríteni az okozott valós kárt az orosz cégeknek is

- nyilatkozott Kozak.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szintén a sajtó munkatársainak azt mondta, hogy az olajszennyezés okozta kár összértéke kevesebb lehet 100 millió dollárnál.

"Nemcsak Fehéroroszországban, hanem teljes egészében" – tette hozzá, arra utalva, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök 100 millió dolláros kárigényt fogalmazott meg.

Elismerte, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre konkrét számítások, hogy az egyes országokat mekkora kár érte a szennyezett olaj miatt. Ez részben azzal áll összefüggésben, hogy a helyreállítási munkálatok még nem fejeződtek be.

Novak nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a klórvegyületekkel szennyezett olajat kedvezményes áron értékesítsék.

A szennyeződést április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből.

A Barátság kőolajvezeték napi egymillió hordó, a globális olajfelhasználás 1 százalékának megfelelő mennyiséget szállít.

A vevők ugyancsak megtagadták a Szentpétervártól száz kilométerre nyugatra fekvő uszty-lugai olajterminálba érkező, szintén szennyezett orosz nyersolaj átvételét. A kikötő napi mintegy 500 ezer hordó olajat szállít a világpiacra, a terminálon havonta több mint húsz tankert töltenek fel.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.