Csütörtökön 16 óráig még kérhetik az Európai Unió tagországainak nem magyar, de Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai, hogy töröljék őket a magyarországi névjegyzékből, ha mégis az állampolgárságuk szerinti ország európai parlamenti (EP-) listájára kívánnak szavazni.

Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem azok az uniós polgárok is szavazhatnak a magyar listákra – ha ezt május 10-éig kérték –, akiknek Magyarországon van a lakóhelyük. A határidő lejártáig a Magyarországon lakó több mint 113 ezer uniós állampolgár közül minden korábbinál többen, mintegy 3400-an kérték, hogy vegyék fel őket a magyarországi névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ezt követően tájékoztatta az uniós tagállamok társszerveit arról, hogy hány állampolgáruk akar a magyar listára szavazni. Ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 16-án 16 óráig kérheti, hogy töröljék a névjegyzékből, ha mégis az állampolgársága szerinti tagországban akar szavazni.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
kár hogy azt az idétlen barom képet ehhez nem raktátok hozzá, mert ez ha lehet még tudatlanabb baromság, mint a megjelölt cikketek! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.