Megszavazta szerda este az osztrák parlament azt a jogszabályt, amely betiltja az osztrák általános iskolákban az olyan ideológiai vagy vallási jellegű ruhadarab, fejkendő viselését, amely a hajat vagy annak nagy részét elfedi.

Betiltják Ausztriában a fejkendő viselését az általános iskolákbanFotó: Pixabay

Az indoklás szerint a fejkendőviselési tilalom bevezetésének célja, hogy a muszlim lányok könnyebben integrálódhassanak. A tilalom nem vonatkozik az orvosi kötésre, illetve az időjárási viszontagságok ellen viselt fejfedőkre. Nem érinti a szabályozás a zsidó vallásúak által hordott kipát, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkát sem. Theo Öhlinger alkotmányjogász ezzel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy míg a fejkendő a lányok diszkriminálását jelenti, addig a kipa viselése vallási szokás. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője, Rudolf Taschner

az elnyomás politikai szimbólumának nevezte a fejkendőt; szerinte az intézkedés célja, hogy a lányoknak ne kelljen elnyomástól szenvedniük

- ezt jelképezi, ha a fejükön nem viselnek fejkendőt. A kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) oktatási szóvivője, Wendelin Mölzer azt hangsúlyozta, hogy a fejkendő viselésének betiltása része a politikai iszlám elleni küzdelemnek.

A korábbi oktatási miniszter, a szociáldemokrata Sonja Hammerschmid (SPÖ) úgy vélekedett, hogy a fejkendőviselési tilalom nem vezet majd eredményre, ugyanis a lányok iskola után hordani fogják a kendőt. A politikus szerint észszerűbb volna, ha pszichológusokat, szociális munkásokat, integrációs szakembereket és német nyelvtanárokat alkalmaznának az integráció elősegítésére. Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) képviselője, Irmgard Griss szerint nem egyértelmű, hogy a muszlim lányokat a fejkendő viselése akadályozná a tanulásban. A JETZT (Most) baloldai populista párt oktatási szóvivője, Stephanie Cox szerint ugyanakkor az iskoláknak vallásmentes terekké kellene válniuk.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

EladottOrszág
@Szeparepa2: Menjen haza! Nem volt muszáj ide jönni! Ott azt csinál, amit akar!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szeparepa2
Ez nem megengedhető, emberi jogi kérdés. Hogy egy muszlimnak ill hindunak, aki így nőtt fel, erre nevelték, ehhez van szokva az élete része, bent a suliban fedetlen, pőre fővel kelljen járnia, olyna mintha európai gyerekeknek alul pucéron... kb úgy éreznék vagy fogják érezni magukat. Ez egy kisebbségi népcsoport meggyalázása, emberi mivoltában, vallási kulturális tradicionális szent szokásainak sárba tiprása és leköpése. A vallásgyakorlás szabadsága (ennek külső jegyeivel!), az Európai értékek egyik fő eleme. A helyes eljárás annyi kellene legyen, hogy bemegy a suliba, a fejüket takaró keleti vallású lányok és fiúk (mert vannak köztük is fejkendősök és turbánosok is ugyebár), egy zárt erre fenntartott ellenőrző helységbe bemennek, a biztonsági ember a főfödő alá pillant nincs-e bomba benne, oszt visszateszik és mehet az órára a gyerek. Vagy ami mégjobb hogy röntgen kamerákkal felszerelni az osztálytermeket és folyosókat (Ausztriának fussa bőven rá)... és akkor még csak ennyi vegzatúra sem kék, hanem egy megfigyelő rendszeren folyamatosan belátnak a keszkenők, főkötők, kontyok és bóbiták alá... Keresztény, vagy épp ateista emberek is hordanak at hoc jelleggel fejkendőket, kalapokat, sapkákat, azok alá is akkor be kell látni... nemde? Ez egyértelműen a muszlim (és egyéb vallási alapon tökfödős) kisebbségek kicsinyes provokálása és vegzálása, ettől csak még agresszívebbek lesznek...
1magyar
@Szeparepa2: Ha az európai gyerek egy egy hindu vagy egyéb közösségbe kellene iskolába járni akkor biztosan alul pucéran kellene neki lenni.
Ezek a majmok ha idejönnek segítséget kérve vegyék tudomásul, hogy ez egy civilizált világ, itt nem fedheti a fejtetűiket a kendő.
EladottOrszág
@Szeparepa2: Menjen haza! Nem volt muszáj ide jönni! Ott azt csinál, amit akar!
Csizmás Kond
Ez olyan törvény mint a szárnyaskapú...hülye kifejezésnek bolond eredménye.
Nem a fejkendő viseléssel volt a baj soha hanem az arcot eltakaró maszkkal...vagy mi a lószarnak nevezték. Fejkendőt még Erzsébet királynő is visel...szóval ez hülye húzás volt.
kokopelli
@EladottOrszág: negyven éve Bécsben él a család?! Akkor most mi van?
(válassz más avatárt,mert ezzel a ß@r trükkel már egyszer próbálkoztál!)
desir62
Követelem! Magyaroszágon tilcsák be a kapucnyist mer a sok idióta köcsög így vezet ajutót és okoz sok bajesetet.
És még tícsák be az jokos telefonyt meg a füjdugós zenye haggatás, mé káros azegészzségre.
Tíccsák beja fitymaszt mé tú sokat lop. Csuktyák bőttönbe azzösszes fitymaszost ís akik rásavaztak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.