Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott egyeztetés után lemondott szombaton alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, aki előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett.

"Butaság, felelőtlenség és hiba volt" – Lemondott a botrányba keveredett osztrák alkancellár

Heinz-Christian Strache beszél Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Osztrák Néppártot (OVP) vezető kancellár Strache szerint elfogadta lemondását.

A 49 éves politikus sajtóértekezletén közölte, hogy maga helyett Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

Lemondását Strache a kormány munkája és a családja iránt érzett felelősséggel indokolta.

Egyben bocsánatot kert azoktól, akiknek csalódást okozott, vagy akiket megsértett a nyilvánosságra került videóval.

Azt mondta: személye nem lehet az akadálya annak, hogy a kormány folytassa a megkezdett munkát és megvalósíthassa terveit.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek.

A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

A történtekkel kapcsolatban Heinz-Christian Strache a sajtónak úgy fogalmazott:

"Butaság, felelőtlenség és hiba volt", az általa tett kijelentések pedig katasztrofálisak és kifejezetten kínosak; értékelése szerint úgy viselkedett, mint egy tinédzser.

A politikus ugyanakkor

egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, hogy "felrobbantsák" az osztrák kormánykoalíciót.

A nyilvánosságra került videofelvételről pedig azt mondta, hogy abban a károkozás szándékával tudatosan kiválasztott részeket manipulatív módon vágtak össze. Egyúttal kijelentette, hogy

nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.

A történtekre úgy emlékezett:

2017 nyarán Ibizán találkozott a magát lett állampolgárnak valló nővel, aki Ausztriában szeretett volna letelepedni.

Hangsúlyozta, hogy azt követően soha többet nem látta a nőt, és pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) más tagjai sem álltak kapcsolatban vele. Kiemelte azt is, hogy

a párt végül nem kapott adományokat a nőtől.

Strache bejelentését követően

lemondott tisztségéről az FPÖ parlamenti frakcióvezetője, Johann Gudenus is, akinek közreműködésével jött létre az ibizai találkozó, és aki a tolmács szerepét töltötte be.

A 42 éves politikus mély sajnálkozásának adott hangot a két évvel ezelőtt történtekért, és amiatt, hogy magatartásával csalódást okozott azoknak a választóknak, tisztségviselőknek és munkatársaknak, akik bíztak benne.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
@CsipkeRózsa: ma, 13:59
O1G? Lqapít, mint sz... a fűben!
Érdemes lenne a magyar titkosszolgálatoknak is előrukkolni valamivel!
"Szombati sajtóértekezletén a politikus /Strache/
egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, azzal a szándékkal, hogy "felrobbantsák" az osztrák kormánykoalíciót."

De legalább nem hazudozott össze-vissza, hanem vállalta, ennyivel különbnek minősül a BARÁTJÁNÁL!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
@CsipkeRózsa: ma, 13:59
O1G? Lqapít, mint sz... a fűben!
Érdemes lenne a magyar titkosszolgálatoknak is előrukkolni valamivel!
"Szombati sajtóértekezletén a politikus /Strache/
egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, azzal a szándékkal, hogy "felrobbantsák" az osztrák kormánykoalíciót."

De legalább nem hazudozott össze-vissza, hanem vállalta, ennyivel különbnek minősül a BARÁTJÁNÁL!
Madácsi Pali
Ajánlom a miniszterálnok figyelmébe! És itt nem volt szó 7,2 millió dolcsiról amit a külföldi bankok dokumentéltak a baltásért, meg nyelvvizsaga hiányról, meg a nemzetbiztonsági C vizsga hiányról.Egyszerüen csak múködött a tisztesség és demokrácia.
kereső
Lujza!! Azt irja, az ujság, hogy magyar szál is van a történetben- csak nem putyin adott pénzt pecinának,/orbánnak hogy ki lehessen végezni a Népszabadságot?
168ora.hu/kulfold/strache-a-nepszabadsagot-kivegzo-heinreich-pecinat-ajanlgatta-az-oroszoknak-lapvasarlasra-168338
namihami
A hülye. Ha áthozatja magát egy diplomáciai autóval és belép a Fideszbe, akkor még párttisztségviselő is lehetett volna belőle.
És egy sikeres nősülés a legmagasabb ajtókat is megnyithatta volna előtte.
Jozefina
Ezért nem szeret orbán Hegyeshalmon túl menni!!! Ott még a hozzá hasonlóakban is százszor több tisztesség szorult!!!
Klubtag
Ő lemondott, mert joggal félt honfitársai többségének megvetésétől. Nálunk nem kell az ilyen senkiházinak félnie, hiszen itthon félistenné avanzsál az illető, ájuldozó hívek körében ünnepelteti magát, mint népe és Európa megmentője.
human
@Klubtag: Hasonlóan gondolom én is. Egy osztrák ott ilyen esetben tarthat az igazságszolgáltatástól, saját párttársai kiközösítésétől és a társadalom felháborodásától. Orbán viszont ellenzékben is felkészült arra, hogy mi módon tegye zsebre az igazságszolgáltatást (rendőrság, ügyészség, titkosszolgálat, bíróság most jön), a párttársaitól soha nem kellett tartani, mert vezérelvűek. Az emberek? Még az ellenzéki érzelműek is csak pár nagyobb tüntetésre tudtak összegyűlni. Orbánnak nincs mitől tartania.
human
@Klubtag: Pontosabban egy valamitől kell valamennyire tartani. Ha az ellenzék felismeri, hogy csak egyetlen ellenjelöltel lehet megverni a fideszt minden körzetben.
Commenter
@bencemacska: ha jól tudom Heinrich Pecinanak priusza is volt, ez eleve kiváló alapnak bizonyulhatott a strómansághoz. Az meg, hogy politikus bármilyen botrányba belebukjon nálunk évtizedek óta nem fordult elő. De remélem hogy Strache és Pecina most magával rántja orbánt.
desir62
A lemondásért csak dicséret illeti!
GORBÁN VEHETNÉD A JÓ PÉLDÁT, DE MI TUDJUK TE 1 GECI VAGY!
Commenter
@kereső: "akik ma legyintenek mindenre, akik keresik a privát érvényesülésüket, azok elveszítenek mindent és az életüket mentve fognak bujkálni, hogy élve megússzák ezt a borzalmat, amely nélkülük és az ő asszisztálásuk, korrupt magatartásuk nélkül nem lett volna lehetséges. Orbán nem miniszterelnök, hanem egy tetves bűnöző, akit azonnal le kellene tartóztatni, és ezer év börtönre ítélni." Ebben minden benne van. Miért vette fel az ellenzék a mandátumát a parlamenti választások után, miért? Hiába voltak, akik a képviselői esküt a Köztársaság Alapkövénél tették le a parlamenti munkával mégis legitimmé tették orbán csalással szerzett hatalmát. A május 26-i választásokért az EBESZ már ide sem jön. Van még valakinek kétsége az újabb csalás felől?
namihami
Az egészet le lehet egy szóval írni:: orbánizmus.
Aki jobbat tud, kérem közölje...
papa.49
Hogy a csutitetű mit szólt hozzá, úgy cigányosan semmit, a havaska habogott valamit, hogy ,,nem szólunk bele ez a belügyük,, LEMONDÁSRÓL A LAJTÁN INNEN SZÓ SE LEHET !!!
human
Ne felejtsük, hogy Orbán nélkül ez nem jöhetett volna össze.
babp1982
@CsipkeRózsa: soros, migráncs ezt-:)))
bencemacska
@Commenter: ma, 19:10
Lehet, hogy lesz még egy "menekültünk?
Ja, majd Putyinka dönt róla, hogy befogadjuk-e.
bencemacska
Orbán példaképei:
Az elítélt Berlusconi, a magyar menedékjoggal rendelkező Gruevszki, a a ma lemondott osztrák Strache mind O1G legjobb elvbarátai / a teljesség igénye nélkül/.
És az őrült "ikertestvére" is előbb - utóbb lebukik, remélhetőleg.
Mi meg csak tehetetlenül várjuk a "sült galambot"!!!
De: A REMÉNY HAL MEG UTOLJÁRA!!!
Hari
Úgy érzem magam , mintha a Magyarországon lennénk. Vagy más,: a szokásos magyar gyakorlatot ismerve érthetetlen miért nem kap Orbántól menedék jogot , ahogy megszoktuk!!!
terlasz
Jobb helyeken ennyi is elég egy lemondáshoz. Képzeljük csak el ezt Magyarországon.
Lepényleső
Magyarországon nagyon szép karrier előtt állna,főleg ha a jelen kormány tagja volna?
Belőle fél éven belül akár € milliárdos is válhatna?
Commenter
@bencemacska: ha még stratégiailag fontos putyinnak akkor igen. Ha nem repülhet Boliviáig a nagyon honvédségi gépeinek egyikén.
bencemacska
@Commenter: ma, 11:52
"Válámi ván, de nem az igazi"
Egy időben az arab világban nőttek ki forradalmak a földből O1G látogatásai után, most a látogatói körül nem stimmel valami.
Ha jól tudom Salvini ellen is folyik valamilyen korrupciós eljáráss, Lö Pen is tartozik orosz bankoknak, remélem ez csak az első dominó!
evacica
Késő bánat eb gondolat! Kibújt a szög a zsákból!Ja igen és Ausztriában demokrácia és jogállam működik!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.