Az alázatot, az igazság keresését és a szabadságot nevezte az újságírók fő erényének Ferenc pápa szombaton a külföldi tudósítók olaszországi szövetségének mintegy 400 tagját fogadva a Vatikánban.

Ferenc pápa: olyan újságírókra van szükség, akik az áldozatok, az üldözöttek, a kirekesztett, diszkriminált emberek oldalán állnak
Fotó: Pixabay

Olasz nyelvű beszédében Ferenc pápa kijelentette, az igazság keresésének kell vezetni az újságírók munkáját annak érdekében, hogy a kommunikáció valós feladatát szolgálják: az építkezést segítsék a pusztítás helyett, az emberek találkozását az egymással való szembehelyezkedés helyett, (..) a béke útját a gyűlölet elültetése helyett.

Az újságírók azoknak adjanak szót, akiknek nincsen hangja, ne azok elé tartsanak megafont, akik a leghangosabban kiabálnak

- mondta az egyházfő.

Hasonlóképpen alázatot szorgalmazott az újságíróktól a világ eseményei és saját szakmájuk felé is. Magyarázatként kifejtette, hogy az újságírónak nem szabad hagynia, hogy a sietség uralja a munkáját ahelyett, hogy időt hagyna magának a történések megértéséhez.

"Az alázatos újságíró szabad újságíró. Szabad a befolyásolástól, előítélettől, és ezért bátor is. A szabadság pedig bátorságot követel!"

- jelentette ki Ferenc pápa. Megjegyezte, a fake news korában az alázat cserélheti le a "félretájékoztatás megromlott ételét" az "igazság jó kenyerével".

Hozzátette: olyan újságírókra van szükség,

akik az áldozatok, az üldözöttek, a kirekesztett, diszkriminált emberek oldalán állnak. "Szükség van rátok és a munkátokra, hogy segítsetek nem elfelejteni a szenvedés oly sok megnyilatkozását, amely gyakran nincsen reflektorfényben, vagy a kezdeti figyelem után a közömbösség homályába vész"

- mondta az egyházfő. Az elfelejtett hírek példájaként említette meg az elüldözött mianmari rohingja és az iraki jazidi kisebbség sorsát.

Kijelentette, hogy az egyház becsüli az újságírókat, "akkor is, amikor az egyházon belül tapintotok rá a bajra". Ezzel a pápa az egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélésekről közölt hírekre is utalt.

Az Olaszországból tudósító külföldi újságírók római székhelyű szövetsége 1912-ben alakult, jelenleg valamivel több mint 400 tagja van.

Patricia Thomas, a szövetség elnöke a székház tiszteletbeli belépőkártyáját ajándékozta Ferenc pápának.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...az hogy a Pápa a külföldi tudósítók olaszországi szövetségének fogadásakor is a migráncsokról beszél nem tudom mi az értelme...
vacsi
Ez a pápa meglehetősen ostoba: az újságírók senkinek a pártján nem állhatnak, ők csak a tényeket írhatják meg!
tudode
Ferenc pápának előfordulhat, hogy nincs fogalma arról, hogyan spuriznak ŐFÉLESÉGÜEK az újságírók elől, sőt már olyan MESSZIRE MERÉSZELNEK, hogy
.
--- Orbán a szószékről: csak a kereszténység kétezer éves fundamentumán állva lehet megvédeni értékeinket

444.hu/2019/05/17/orban-a-szoszekrol-csak-a-keresztenyseg-ketezer-eves-fundamentuman-allva-lehet-megvedeni-ertekeinket
.
Mielőt BETETTE a LÁBÁT oda, ahol semmi keresnivalója nem lenne, az újságírók rohangálnak utána, mint egy szűz lányka után, hogy SZÓLALJ MEG HÁT, és nem szólal meg Isten bárányKÁJA:
.
---- Negyedszerre sem válaszolt nekünk Orbán Viktor a kaotikus templomavatón
.
www.youtube.com/watch?v=hZtACrDkoiw

.???
Bogdab Anna
Ferenc atya arrol is kene meg regelni hany gyermeket nyomoritottak meg lelkileg az alszent papok amikor a napi szintü pedofiliajukat eltek ki rajtuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.