Az amerikai haditengerészet 7. flottájának egy hadihajója áthaladt a Dél-kínai-tenger egy, Kína által saját felségterületének tartott részén.

Amerika hadihajóval demonstrál a Dél-kínai tengeren

Kína az elmúlt években a Dél-kínai-tenger zátonyainak bekebelezésével igyekszik kiterjeszteni kizárólagos gazdasági övezetét a tengeren.

Az Egyesült Államok vitatja a kínai területi igényeket, flottájával rendszeresen végez gyakorlatokat "a szabad hajózás" biztosítására. Ezek lényegében erődemonstrációk, amikkel jelzik, hogy Kína követelésével szemben ők nemzetközi vizeknek tekintik az érintett területeket.

Clay Doss, a 7. flotta szóvivője is azt nyilatkozta, hogy a művelettel jelezni kívánták, hogy vitatják Kína "eltúlzott" területi követeléseit, egyben garantálni a hozzáférést az értelmezésük szerint nemzetközi vízi utakhoz.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Kina szerint a Del-Kinai tenger hozzajuk tartozik egeszen Singaporig, illet a Fulop-szigetek es Vietnam, Malaysia kozott. Azert ez nonszensz. Ez egy majdnem akkora viz felulet (tele rengeteg szigettel es asvanyi anyag lelohellyel, mint Kina terulete. A nemzetkozi jog szerint (amit Kina szeret semmibe venni) maximum 12 merfoldnyi vizfelulet illetne meg oket a szarazfoldtol szamitva. A tobbi az nemzetkozi terulet.
papa.49
@Yoda69: Emlékszel még a Hofi viccre a szovjet, kínai határról, most a tengeren játszák el ugyanezt !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.