Donald Trump az Iránnak való feszült viszonyra hivatkozva nemzeti szükségállapotot hirdetett, hogy az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben fegyvert adhasson el az Irán legnagyobb regionális vetélytársának számító Szaúd-Arábiának

Trump kihírdette a szükségállapotot az USA-ban

Mike Pompeo külügyminiszter levélben tájékoztatta a kongresszust döntésről, amelyet azzal indokolt, hogy a "rosszindulatú iráni aktivitás" miatt volt szükséges a fegyverek "azonnal eladása", mert Irán nemcsak a Közel-Kelet stabilitására, de az amerikaiak biztonságára is veszélyt jelent.

Az elnök lépését az ellenzék felháborodással fogadta, az ellenzők attól tartanak, hogy Szaúd-Arábia a jemeni háborúban civilek ellen is bevetheti a 8 milliárd dollár (2326 milliárd forint) értékű üzletben hozzá kerülő fegyvereket. Sajtóértesülések szerint Szaúd-Arábia mellett az Egyesült Arab Emírségeknek és Jordániának is jut az amerikai fegyverekből.

A demokraták szerint Trump azért döntött a szükségállapot bevezetése mellett, hogy ezzel megkerülhesse a kongresszust, ahol a fegyverek eladása komoly ellenállásba ütközött volna, mert Szaúd-Arábiát az elmúlt években sok kritika érte az emberi jogi visszaélések miatt, nemcsak a jemeni háború, de a kormánykritikus disszidens újságíró, Dzsamál Hasogdzsi 2018. októberi meggyilkolása miatt is. Ellenzéki politikusok szerint az elnök a hosszú távú nemzetbiztonsági érdekek és az emberi jogok érvényesítése helyett autoriter államoknak tesz szívességet.

Forrás: index.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Élő példa amikor a gazdasági érdek politikai megnyilvánulássá válik. Ez vár európára is ha a nyugati pénzhatalmak győznek.
3dwhite
Akkor b@szik rá, ha a szaudiak õsszeállnak Iránnal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.