A használt injekciós tűkkel terjedt a kór.

HIV-pozitív orvos fertőzött meg több mint 500 gyereket

"Hatszáznyolcvanegy ember, közöttük 537 két és tizenkét év közötti gyermek HIV-tesztje lett pozitív tegnapig Szindh tartomány Ratodero körzetében – jelentette be Zafar Mirza, Imrán Hán miniszterelnök egészségügyi tanácsadója.

A szomorú számok akkor jöttek ki, miután több mint 21 ezer emberen végeztek szűrővizsgálatot az övezetben. A betegség terjedésének egyik oka a használt fecskendők alkalmazása.

A hatóságok szerint egy szintén HIV-vírushordozó gyermekorvosról terjedt el a fertőzés Ratoderóban. Az orvos, aki azóta rács mögött ül, tagadja, hogy tudatosan fertőzte volna meg pácienseit.

Pakisztán sokáig alacsony HIV-fertőzöttségű ország hírében állt. Mostanra azonban a vírus aggasztó mértékben terjed, főként a kábítószer-élvezők és a szexmunkások körében. Az ENSZ adatai szerint a 2017. évi mintegy 20 ezer új pakisztáni megbetegedéssel az AIDS terjedésének az üteme a második leggyorsabb Ázsiában. A gyorsan növekvő népességű országban a hatóságok hanyagsága miatt hiányos az egészségügyi infrastruktúra, a falusi közösségek különösen ki vannak téve a kétes orvoslásnak.

"A kormány által ismertetett adatok szerint mintegy 600 ezer sarlatán működik az országban, közülük mintegy 270 ezer Szindh tartományban praktizál" – emlékeztetett májusban az ENSZ AIDS-ellenes programja, az UNAIDS.

"Takarékossági szempontból ezek a sarlatánok több paciensnél is használják ugyanazt a fecskendőt. Ez lehet a megbetegedések növekedésének az oka" – mondta Szikandar Memon, a Szindh tartománybeli AIDS-ellenes program vezetője.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.