Változatlan Moszkva álláspontja a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság döntése ellenére is: a kercsi incidens során fogságba került ukrán tengerészek ügyében orosz bíróságnak kell ítélkeznie – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Vedomosztyi című gazdasági napilap által hétfőn közölt nyilatkozatában.

Orosz bíróság dönt majd az elfogott ukrán tengerészekről

"Álláspontunk nem változhat meg. Le kell zárulnia a határról rendelkező törvény megsértése miatt folyó nyomozásnak, és le kell folytatni a bírósági eljárást"

- jelentette ki a szóvivő.

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság szombaton kihirdetett ítélete szerint Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie a tavaly novemberben őrizetbe vett 24 ukrán tengerészt, és vissza kell adnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót is.

A Kercsi-szoros közelében, a Fekete-tengeren történt incidens miatt Kijev április közepén panaszolta be Moszkvát a bíróságon: a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg. Oroszország nem vett részt a hamburgi perben, mert álláspontja szerint sem beltengerek, sem a kétoldalú tengerhasználati megállapodások, sem pedig a katonai incidensek nem tartoznak a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság hatáskörébe.

Az orosz-ukrán tengeri határincidens november 25-én történt az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre. Az orosz parti őrség tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó, és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, majd elfoglalta őket. Az elfogott 24 fős legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szoros közelében történt incidens miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

Oroszország és Ukrajna között a Krím félsziget orosz annektálása óta feszült a viszony.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.