A hétfő délelőtt frissített – de még mindig nem végleges – adatok szerint is az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben a választások után.

Rekordrészvétel mellett győztek az EU-pártiak a választáson

Az EP közel végleges eredményeken alapuló mandátumbecslése szerint a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 182 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt az újabb ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe.

A második helyezett szociáldemokraták (S&D) 147, a harmadik liberálisok (ALDE) pedig Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 109 mandátumot szereztek.

A zöldek frakciója 69 tagú lehet, és így megelőzi a jelenlegi harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR), amely a brit kormánypárttal kiegészülve 59 helyre számíthat ebben a régi-új konstellációban.

A hatodik legnagyobb frakció 58 képviselővel a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által létrehozott, radikális jobboldali Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, amelynek elődje a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) volt.

Ezt követi 54 hellyel az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Nigel Farage vezette brit Brexit Párt szövetsége, amely eddig Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) néven működött.

A legkisebb frakciót a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) fogja adni, előreláthatólag 38 mandátummal.

A függetlenként politizálóknak hat mandátumot jósolt az EP, az "egyéb" kategóriába pedig 29 képviselőt soroltak, róluk egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik frakcióba fognak beülni, ha egyáltalán beülnek valamelyikbe.

Külön csoport létrehozásához minimum 25 képviselőnek kell megállapodnia legalább hét uniós tagállamból. A frakcióalakítási szándékot legkésőbb június 24-ig kell bejelenteni.

Az átlagos részvételi arány uniós szinten 50,82 százalékos volt, magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor.

Az Európai Unióban nagyjából 426 millió választásra jogosult szavazhatott összesen több mint 15 ezer jelöltre.

Forrás: MTI

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
@SystemError: Nem utállak, csak undorodom a fajtádtól! Ez a felsőbbrendűségi komplexus, degeneratív vonásokkal és az aberráció szépen mutatja mi vagy! Egy szerencsétlen törzsi mocsok belterjes selejtje, amelyiket nem lehet nevelni, csak kordában tartani. Ezt a tipust mindenhol undorral kezelik a világon országoktól és koroktól függetlenül! A beképzelt hülyék nem kellenek senkinek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@Shikari: Persze, persze...:) Jó sok smile, amikor hazudik... Abban sem vagyok biztos a változó szóhasználatod alapján, hogy most nem egy nőre vagy cserélve...:) Figyeljetek ilyenekre.. Kérjétek meg Kubatovot, hogy tartson oktatást, mert láthatóan rosszul kezelitek, ha betegség vagy szabi van..:)
Shikari
@SystemError: Nagyon gáz! :-) Meg vagy rendesen tekeredve kiválasztott tudatú hülyegyerek!
Nem véletlen, ha utálnak! Igazi parazita vagy, aki itt a magyarokon élősködik! A magyarság már akkor létezett, amikor a te őseid még a fákon ették a banánt!
SystemError
@Shikari: A valóságérzékeléseddel is komoly bajok vannak. Ki utál engem, nyilván te, de te nem számítasz...:) Parazita munkád és jellemed neked van és téged utál itt mindenki, mint a szart, ha ez még nem jött volna át! Megértem,hogy nehéz meló eladott lelkű propagandistának lenni, csak rá kell nézni a fideszre..:) Na további jó NER felszopást Ja és te ne ugass magyarságról, aki az ősi magyar hitvilág kiirtásától számolod és mindennap megvezetve hazudozol a népednek. legitimálod, hogy egy maffia kormány lopja meg az ország polgárait te senkiházi parazita, ha már itt tartunk... :)
Shikari
@SystemError: Nem utállak, csak undorodom a fajtádtól! Ez a felsőbbrendűségi komplexus, degeneratív vonásokkal és az aberráció szépen mutatja mi vagy! Egy szerencsétlen törzsi mocsok belterjes selejtje, amelyiket nem lehet nevelni, csak kordában tartani. Ezt a tipust mindenhol undorral kezelik a világon országoktól és koroktól függetlenül! A beképzelt hülyék nem kellenek senkinek!
Hari
@Shikari: @SystemError: mikor veszitek észre, hogy gyerekesen nevetségesek vagytok !! Különben is az én papám sokkal erősebb, na most reszkessetek... Mellesleg ha cikkhez nincs érdemi mondanivalótok jobb hallgatni .
Shikari
@Hari: Már ezt a kis örömöt is sajnálod tőlem, hogy bosszantsam ezt az übermenschet? A törzsi babonáival a világon mindenhol utálják ezt a fajta aberrációt, amit képvisel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.