A jelenkor meghatározó ügye az éghajlatváltozás, megfékezéséért a párizsi klímaegyezményben rögzített vállalásoknál többet kell tenni, mindenekelőtt meg kell adóztatni a szén-dioxid-kibocsátást – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár egy szerdai német lapinterjúban.

ENSZ-főtitkár: a klímaváltozás a legmeghatározóbb ügye a világnak

A portugál politikus – akit csütörtökön a németországi Aachenben Nemzetközi Károly-díjjal tüntetnek ki – a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjúban aláhúzta, hogy a szén-dioxid-kibocsátást az emberek terheinek növelése nélkül kell megadóztatni.

Az adó ellentételezésére csökkenteni lehetne például a személyi jövedelemadót, így "senkinek sem maradna kevesebb pénz a zsebében". Az ügyet úgy kell megoldani, hogy a közvélemény megértse, és "a populisták ne tudjanak hitelesen harcolni ellene" – mondta António Guterres.

Elmondta, hogy a napokban érkezett vissza az ENSZ New York-i székhelyére Tuvaluról, egy Csendes-óceáni szigetországból, ahol évente 3 centiméterrel emelkedik az óceán vízszintje, és az emelkedés üteme egyre gyorsul, az ország legmagasabb pontja pedig csupán 5 méteren fekszik.

Kifejtette: meg kell győzni a világot arról, hogy a globális felmelegedés mértékét – az iparosodás előtt korszak átlaghőmérsékletéhez képest – legfeljebb 1,5 Celsius fokra kell korlátozni, és legkésőbb 2050-re el kell érni a társadalom és a gazdaság úgynevezett karbonsemleges – a szén-dioxid-kibocsátást a minimálisra csökkentő, a maradék kibocsátást ellentételező – élet-, illetve működésmódját.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentése alapján az klímaváltozás megfékezése az eddiginél is sürgetőbb, mert a folyamat a vártnál súlyosabb, ezt jelzi például, hogy az utóbbi négy év a rendszeres időjárási adatgyűjtés kezdete óta a legmelegebb négy év volt. Közben több országban "gyengül a politikai akarat" a folyamat feltartóztatására.

Ezért ez az a pillanat, amikor a legnagyobb nyomatékkal fel kell hívni a figyelmet a klímaváltozásra. Ez "korunk meghatározó témája", és az ENSZ számára a legfontosabb ügy, "abszolút prioritás" – mondta világszervezet főtitkára.

António Guterres az európai értékek képviseletéért és nemzetközi kapcsolatok alakításának multilaterális – többoldalú – együttműködésen alapuló módjának újjáélesztéséért és megerősítéséért végzett munkájáért kapja a Károly-díjat, amellyel korábban mások mellett Ferenc pápát, II. János Pál pápát és Herman van Rompuy belga politikust, az Európai Tanács volt elnökét tüntették ki.

António Guterres 1995-től 2002-ig Portugália miniszterelnöke volt, 2002-től 2015-ig, ENSZ-főtitkárrá választásáig a világszervezet menekültügyi szervezetét (UNHCR) vezette. A Süddeutsche Zeitung szerdai interjújában a többi között arról is beszélt, hogy a "globalizáció rossz modellje", a technológiai átalakulás és az emberi mobilitás új formáinak megjelenése révén aggodalom, félelem és hatalmas bizonytalanság mutatkozik a világban, és "vákuum keletkezett, amelyben elburjánozhatott a populizmus, de az idegenellenesség is, szélsőségesebb formájában a fehér faji őrület, a neonácizmus, és az antiszemitizmus és az iszlamofóbia hagyományos formái".

Ezeket a szélsőségeket el kell ítélni, de nem szabad szem elől téveszteni a kiváltó okokat. Az emberek félelmeit, aggodalmait komolyan kell venni, és meg kell reformálni a nemzetközi intézményeket. Amíg mindez nem történik meg, "ezt a populizmust fogjuk látni" – mondta az ENSZ főtitkára.

Arról is szólt, hogy a világ már nem egypólusú, de nem is többpólusú, hanem "kaotikus", az pedig már most tudható, hogy "a dolgok rosszabbra fordulnak majd, amikor kibontakozik a negyedik ipari forradalom, a digitális forradalom".

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ki a tökömet érdekli, hogy elpusztul a világ? Mi autókat fogunk gyártani. Legalább nem lesznek akkora dugók, lehet majd közlekedni.
tudode
A csecsemők is érzékelik a KLÍMAVÁLTOZÁS VESZÉLYEIT, de földrésznyi góréKÁK köznek a Föld közepébe:
.
Lássuk csak:
.
--- Az orosz elnök szemlét tartott az Északi-sarkvidéken
www.youtube.com/watch?v=pl2onAOsXyk
.
---- Az USA nem írta alá a párizsi klímaegyezmény céljait megerősíteni hivatott dokumentumot
.
ecolounge.hu/nagyvilag/az-usa-nem-irta-ala-a-parizsi-klimaegyezmeny-celjait-megerositeni-hivatott-dokumentumot
.
Halottnak a CSOK, hogy egy PECÁS ahelyett, hogy az ország EGYSÉGÉNEK javításán melózzon üCSÖRÖG valamelyik tó partján, és azon spekulál, hogy a HALTÓL BÜDÖS az ország, vagy a ŐFÉLESÉGÉTŐL bűzlik minden, ami emberi!
SystemError
Ha nem csak lopás ürügyén használnák a populisták a migrációt, akkor mondjuk a klimaváltozástól nem rettegnének. Ugyanis a kettő ugyanaz...egymásból következnek! De hát ők nem megoldani akarják, mert ez a kenyerük.
Peller Anikó
Hazudsz geci, a klímaxot a tömjéntelen mennyiségű embertömeg okozza a végtelenbe szökő szaporulatával és a tékozló életmódjával. Lassan már két Föld sem lenne nekünk elég. Vagy leég.

Az okot meg majdcsak megszünteti valami örült, van belölük boeven. Bár én jobban örülnék, ha nem mi döglenénk halomra, de gondolom a többiek is így vannak vele. Mindenesetre a rádió és az aktív kiszóródás nem válogat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.