Az Európai Bizottság egyértelművé tette: nem nézi jó szemmel a kormány törekvéseit, amelyek csorbítanák a kutatás szabadságát.

Így gorombított oda Brüsszel a kormánynak az Akadémia bedarálása miatt

"Az Európai Bizottság szorosan követi a fejleményeket a magyar állami kutatási rendszert illetően, különösen az akadémiai és kutatási szabadság megőrzésének jelentőségére figyelemmel. Az Európai Bizottság kiáll a kutatási szabadság és az intézmények autonómiája mellett, mind a finanszírozás, mind az önkormányzás tekintetében. A Bizottság továbbra is figyeli az eseményeket, fejleményeket és arra ösztönzi a kormányt, tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban."

- így reagált az Európai Bizottság – a HVG megkeresésére – az MTA kormányzati átalakításával kapcsolatban.

Most amúgy is a kormány térfelén pattog a labda és lehet, hogy visszatáncol-e pár kérdésben. Különösen, hogy az MTA is mozgósíthatja külföldi kapcsolatait, ha érzi, hogy ezekre a véleményekre most érzékenyebb a politikai elit.

Az átalakítások célja az uniós innovációs források feletti diszponálás – legalábbis a lap forrása szerint, aki azt is mondja: így nagyobb arányban diszponálhatna a kormány a kutatási pénzek felett. Informátoraink azonban a kabinet abba már nem gondolt bele, hogy egy kevésbé hatékony kutatási rendszerben kevesebb forráshoz fog hozzájutni, mint amennyit eddig kapott az akadémia.

Forrás: hvg.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Csizmás Kond: Ne kérd a magyarázatot, mire megértenéd úgyis meghalsz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@fideszes gyökér: ...na így már más...tehát azért harcolnak a kutatók, hogy olyan déenes görbét rajzolhassanak amilyet akarnak...szabadon...vazzzzeee...hogy te be okos vagy.
evacica
Lopni és hazudni meg mindent tönkretenni na ahhoz ért Orbán! Ez a irka nép meg tűr de meddig?! Mikor ébredsz magyar?!
SystemError
@Csizmás Kond: De egy méretes, ostoba, sötét, bunkó vagy... Ráadásul a hazád értékei ellen, még ha agyilag tégedal a tudományok világa nem is érint. Magyarázd már el, hogy milyen "ligika" alapján is jó nekünk majd, ha 180iq-s emberek hazugságokat kutatnak, aminek csak egy eredménye lehet amúgy is... Ocsmány egy házmester vagy te is!
Csizmás Kond
@SystemError: Te mint rettenetes okos magyarázd meg mi az a szabadkutatás...és csak azután mond másra hogy milyen...mert ami már kiderült az az, hogy neked mindegy mi a probléma csak ugathass a másikra.
tulipan
@evacica: Lopni és hazudni meg mindent tönkretenni na ahhoz ért a mai születésnapos, a birkái által agyon-ajnározott Orbán és a csordája!
papa.49
Fogy az ellopható LÉ, ezért minden forintot MEG KELL SZEREZNI !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.