Új módszerrel mérte meg a Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti bizalmat, és ezzel péntekre néhány nap alatt több mint megduplázta ennek kimutatott értékét a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet.

Túl alacsony volt Putyin támogatottsága, megmérették egy új módszerrel – elképesztő eredmény jött ki
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A VCIOM múlt pénteken készített felmérése szerint az elnökbe vetett bizalom 13 éves mélypontra 31,7 százalékra süllyedt, ugyanakkor a megkérdezettek 65,8 százaléka támogatásáról biztosította Putyin irányvonalát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön

magyarázatot kért az intézettől arra, hogy az a két adat miként fér össze.

A VCIOM pénteken közzétett, 1600 fős országos reprezentatív mintán alapuló új mérése szerint az elnök iránti bizalom elérte a 72,3 százalékot.

A mért értékek közötti nagyságrendi különbség élénk érdeklődést váltott ki a médiából. Valerij Fjodorov, a VCIOM vezérigazgatója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva, az eltérés lényegét magyarázva rámutatott:

"A felmérések történetében először május 29-én először az kérdeztük meg az emberektől, hogy megbíznak-e Putyinban vagy nem. Mindenki kifejezésre juttathatta, hogy megbízik-e Putyinban elnökként, emberként avagy mentorként (.) Ezt mindenki maga dönthette el. Az eredmények szenzációsak. Az mutatták ki, hogy Putyinban nem 30, hanem 72,3 százalék bízik meg"

- nyilatkozott Fjodorov.

A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy ezen adatok tükrében aktualitásukat vesztik a Putyin támogatottságának csökkenésével kapcsolatos spekulációk. Mint mondta, az elnök munkáját helyeslők aránya nem hogy csökken, de január óta 3 százalékponttal nőtt.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a VCIOM május 24-i és 29-i felmérése eltérő metodológiával készült. Amíg az utóbbiban eldöntendő kérdést tettek fel azzal kapcsolatban, hogy megbíznak-e a megnevezett politikusokban, addig az előbbiben többféle választ lehetővé tevő, nyitott kérdés alapján eldönteniük, hogy kiben bíznak meg legjobban.

Fjodorov szerint a május 24-én mért adatok azt mutatják, hogy a válaszadók 30,5 százaléka választotta Putyint és nem azt, hogy csak ennyien bíznak meg benne. (Az elnököt ebben a sorban követő politikusok – a védelmi és a külügyi tárca vezetője – a 15 százalékos érték körül végeztek.)

Az újabb felmérés szerint Dmitrij Medvegyev kormányfőben a válaszadók 37, a liberális demokrata pártvezér Vlagyimir Zsirinovszkijban, 36,1 a kommunista Gennagyij Zjuganovban pedig 32,6 százalék bízik meg.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont pénteken közzétett adatai szerint

az oroszok 66 százaléka pozitívan viszonyul az elnök tevékenységéhez, 32 százaléknak pedig negatív a véleménye róla.

Szakértők mindemellett hozzáteszik: Putyin támogatottságát meggyengítette az, hogy 2018-ban a nyugdíjkorhatár felemelését jelentették be. A FOM állami közvélemény-kutató intézetnek az RBK gazdasági napilap által szerdán ismertetett belső felmérése szerint az oroszoknak most csak a 48 százaléka szavazna az elnökre, aki tavaly márciusban a voksok csaknem 77 százalékával nyerte meg a választást.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@EladottOrszág: Talán. Van kis hazugság, nagy hazugság, statisztika, közvélemény kutatás, kormány info!
Aki Én
Tiszta fidesz. A megkérdezett 1000 emberből 2 fő 100 %ig orbán-hívő. Egyedülálló siker Európában, példátlan, hogy egy MINIszterelnöknek ilyen biztos, 100%os támogatottsága legyen. Rajtuk kívül csak hazaárulók élnek az országban.
(MTI)
Szeparepa2
Talán ez a hír is egy lépéssel közelebb viszi az emberiséget a felébredéshez...
Yoda69
Uj törvény kell. Minden putyinra leadott szavazat kettot ér ezentúl. Ennyi. Oszt jonapot.
nezelodo
Na ugye... Kérdezni is megtanítja Putinka a sameszait! Majdnem olyan jó vezető már mint Lenin, ismeri az átszabott közmondását, tanítani, tanítani, tanítani.
Sámannus
@EladottOrszág: Minyimum lecserélték őket.:DD
simmering73
A Nézőpont szakértő gárdája segített az orosz kollégáknak.
parasutyo
nincs új a nap alatt... csak azt nem tudjuk, hogy a csutiék mondták a tutit az ezredes embereinek avagy fordítva.
kereső
Azért ez szégyen putyinra nézve.orbánnal ilyen nem fordulhat elő-putyin elbizta magát, és nnem látta szükségét egy házi kutatónak,mint nálunk a századvég.
papa.49
@EladottOrszág: Élnek talán, mivel gyorsan ,,korrigálták,, az eredményt )))))))))))))))))))))
Rosszabb esetben már egy új csapat jutott erre a ,,megfelelő,, eredményre, mivel az előzőek elhaláloztak, vagy önként elvonultak Szibériába )))))))))))))))))))))))))))
SystemError
A mi Viktorunk alig várja a hétfőt...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok