Kína mindent megtesz, hogy békés úton egyesülhessen újra Tajvannal, de nem zárja ki a katonai erő bevetését sem – jelentette ki Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter vasárnap Szingapúrban a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint.

Kína visszafoglalja Tajvant, ha kell, fegyverrel

Tajvan kérdése Kína szuverenitásának és területi egységének problémáit veti fel, márpedig Kína újraegyesülésének be kell következnie, és be is fog következni – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: abban az esetben, ha bárki el merészeli szakítani Tajvant Kínától, a kínai hadseregnek nincs más választása, mint hogy minden áron megvédje a nemzet egységét.

Vej arra figyelmeztetett: kudarcra van ítélve minden, Kína felszabdalására vonatkozó kísérlet, ezért bármiféle külföldi beavatkozás a Tajvan kérdésbe ugyanígy nem járhat sikerrel. "Rendkívül veszélyes lenne alábecsülni a kínai hadsereg elszántságát" – mondta.

A nemzetvédelmi miniszter Szingapúrban a Shangri-La dialógusnak nevezett ázsiai biztonsági csúcson vett részt, amelyet 2002 óta minden évben megrendeznek a brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (International Institute for Strategic Studies) valamint a szingapúri kormány közös szervezésében.

Az idei, három napig tartó eseményre mintegy 40 országból érkeztek védelmi miniszterek, törvényhozók és szakértők, hogy megvitassák az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonsági kérdéseit.

Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az "egy Kína elv" alapján saját területének tekinti.

Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált azt követően, hogy Caj Jing-ven, a függetlenség párti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
a revizionizmus gyakorlata,mindig a gyengeség jele!Aki kardot ránt az ne csodálkozzon,ha a fal adja a másikat!
wpym
Pedig egy Kínához képest egy tűhegynyi területről van szó és mennyire ragaszkodnak hozzá.
Borítékolható, hogy mit tennének, ha arányaiban akkora területet vesztettek volna, mint Magyarország Trianonban. És sokan csodálkoznak illetve háborognak, ha egyesek kinyilvánítják nem tetszésüket Trianonnal kapcsolatban. Mert nem a múltban kell élni, nem a régi sebeket kell feltépni...
balos
a revizionizmus gyakorlata,mindig a gyengeség jele!Aki kardot ránt az ne csodálkozzon,ha a fal adja a másikat!
wpym
@balos: Viszont nem mindegy, hogy ki ránt kardot.
Lepényleső
...vagy akár az egész világot,azt is amit eddig ember nem látott?
Yoda69
Bla, bla, bla... Ezt mondják már vagy 15 eve és tájvan köszöni de jól meg van Kína nélkül és simán használják az amerikai és japán fegyvereket.
Mellesleg hivatalosan tájvan formalhatna jogot kinara, hiszen a hivatalos kínai kormány tajvanra menekült Mao puccsa elöl.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.