Átmeneti időre három alelnök veszi át a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetését, miután hivatalosan lemondott a Németországot a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt kormányzó párt elnöke – jelentették be hétfőn Berlinben.

Andrea Nahles távozása után

Malu Dreyer Rajna-vidék-Pfalz tartományi miniszterelnök, Manuela Schwesig Meckelnburg-Elő-Pomeránia tartományi miniszterelnök és Thorsten Schäfer-Gümbel, a párt Hessen tartományi vezetője veszi át az SPD irányítását.

A párt továbbra is cselekvőképes, és kitart a CDU/CSU-val kötött koalíciós szerződés mellett – hangsúlyozták az elnökség ülése után tartott tájékoztatójukon.

Közölték: egyikük sem pályázza meg a pártelnöki tisztséget, alelnökként, csapatban, átmeneti időre, a tisztújításig vállalják az SPD vezetését.

Irányításukkal a párt valamennyi szervezetét átfogó közös gondolkodás kezdődik. Ennek első szakasza június 24-én, az elnökség következő ülésén ér véget, amikor döntenek a további menetrendről és egy sor alapvető kérdésről.

A többi között arról, hogy mikor és milyen módon – a tagság vagy kongresszusi küldöttek szavazatival – válasszanak elnököt, és hogy egy elnöke vagy két társelnöke legyen-e a pártnak.

Arról is döntenek majd, hogy

miként hajtsák végre a koalíciós megállapodás azon pontját, miszerint a törvényhozási ciklus félidejében – 2019 őszén – felül kell vizsgálni a szövetségi kormány munkáját, a koalíciós együttműködésről szóló szerződés eredményeit – fejtették ki a tájékoztatón.

Andrea Nahles a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetőjeként is tevékenykedett, és erről a tisztségéről is lemondott. A képviselőcsoport munkájának irányítását – ugyancsak átmeneti időre – Ralf Mützenich veszi át – jelentették be a három alelnök tájékoztatóján.

Andrea Nahles vasárnap közölte, hogy távozik tisztségeiből. Egy héttel korábban, május 26-án az SPD az európai parlamenti (EP-) választáson minden korábbinál gyengébb, 15,8 százalékos eredményt ért el, a brémai tartományi választáson pedig csak a második helyen végzett, így 73 évi kormányzás után ellenzékbe szorulhat.

A kettős kudarc révén tovább erősödtek a pártelnök-frakcióvezető tevékenységét bíráló hangok, és felerősödtek azok a követelések is, amelyek szerint az SPD-nek véget kell vetnie a CDU/CSU-val a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után tavaly ismét elkezdett kormányzati együttműködésnek, és ellenzékben kellene próbálkoznia a megújulással.

A koalíciós társak részéről hétfőn ismét a kormányzati munka folytatására szólították fel a szociáldemokratákat. Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke hangsúlyozta: nem szabad "könnyelműen" felmondani a nagykoalíciót – a CDU/CSU-SPD összetételű kormányt –, mert a hazai és nemzetközi kihívások miatt stabilitásra van szükség, és el kell kerülni, hogy kormányválság vagy hosszadalmas választási kampány kezdődjék Németországban.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.