A három legnagyobb európai pártcsaládot képviselő uniós tagállami kormányfők pénteken Brüsszelben egyeztetnek az Európai Bizottság következő elnökének személyéről – jelentette a Politico.

A Fidesz nélkül döntenek a leendő bizottsági elnökről

A május végi európai parlamenti (EP-) választásokat követő informális EU-csúcsértekezleten a néppárti (EPP), a szociáldemokrata (S&D), illetve a liberális (ALDE) pártcsalád koordinátorokat nevezett ki az uniós tisztújításról szóló egyeztetések lebonyolítására.

Az új megközelítés értelmében az EPP-t Andrej Plenkovic horvát és Krisjanis Karins lett miniszterelnök, az S&D-t Pedro Sánchez spanyol és António Costa portugál kormányfő, az ALDE-t pedig a holland Mark Rutte és a belga Charles Michel képviseli.

A brüsszeli hírportál bennfentes forrásokra hivatkozó, keddi cikke szerint a hat vezető munkavacsorára ül össze pénteken a belga fővárosban.

Legutóbb, 2014-ben az EPP-nek és az S&D-nek megvolt a többsége az Európai Parlamentben, a mostani választási eredmény azonban bonyolultabbá teszi a tisztújítást, ugyanis legkevesebb három frakcióra van szükség a többség eléréséhez, ami az alkupozíciók átrendeződésével jár.

Szakemberek szerint az új koordinátori rendszer gyengíti a frakcióvezetők pozícióját, s nem biztos, hogy elégséges lesz a folyamat zökkenőmentes véghezviteléhez.

Mint a Politico írta, a végső döntés nem is feltétlenül a koordinátori tárgyalások nyomán fog megszületni, miután például a legbefolyásosabbnak tartott két uniós tagállami vezető, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő nem is vesz részt ezeken, ráadásul egyes olyan szavazásokon, amelyeken minősített többségre van szükség, nagy súlyt képviselő országok esetében az adott kormánypárt nem is a fenti pártcsaládokhoz tartozik. Erre példa az Egyesült Királyság, Lengyelország és Olaszország.

Így Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének is intenzív konzultációt kell folytatnia a tagországok állam- és kormányfőivel, akiknek céljuk, hogy a június 20-21-i EU-csúcson megállapodjanak jelöltjükről az Európai Bizottság élére, akit aztán az Európai Parlamentnek kell majd jóváhagynia.

Az EP-választásokon legtöbb szavazatot szerző EPP listavezetője a német Manfred Weber. Az először a legutóbbi választások után alkalmazott csúcsjelölti rendszer azonban akkor és most is komoly vitákat váltott ki, minthogy az alapszerződés alapján az Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése, így azonban a pártok gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagállami vezetőket, akik közül többen is elutasítják a hivatalos joganyagban sehol nem szereplő rendszer alkalmazását.

Forrás: MTI

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Orbán annyira kimutatta a valódi énjét, szélsőjobboldali, fasiszta jellegét, hogy senkinek nem lehet kétsége afelől, kivel áll szemben. Ez a köztörvényes bűnöző maffiának nevezte a liberális demokráciákat, a jogállamiságot, az alkotmányosságot, miközben ő maga egy sötét maffiavezér és politikai prostituált. Ezek után, ha csepp gerinc van a néppártban úgy ba
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
A kétszínű pávatáncosok:

,,Mégis maradna a Fidesz az Európai Néppártban – mondta Gulyás Gergely, a párt alelnöke, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Die Weltnek. – Azt hiszem, jobb ott nekünk. Az Európai Néppárt számára is az a jobb, ha megtart minket – mondta a politikus aki kijelentette, hogy szerinte a következő ciklusban vannak olyan témák, amelyekben !! -

együtt tudnak majd működni az EP-ben akár a zöldekkel és a liberálisokkal is

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy hogy a maradási szándéktól függetlenül továbbra sem támogatják, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelölt legyen az Európai Bizottság új elnöke. Egy másik alkalmas politikust kellene megnevezni, ő maga több ilyet lát. A Euronews viszont azt írja, hogy ami az EP-frakcióvezetői posztot illeti, a Fidesz Manfred Weberre fog szavazni.
A Fidesz néppárti tagságát márciusban felfüggesztették az Orbán-kormány EU-ellenes plakátkampánya miatt, Orbán Viktor pedig gyors egymásutánban május 2-án és május 6-án Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a szélsőjobboldali Liga vezetőjét és Heinz-Christian Strachét, a 2017-es ibizai videója miatt megbukott korábbi osztrák alkancellárt, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt első emberét."

Azután viszont, hogy a május 26-i EP-választáson szélsőjobboldali áttörés, a Fidesz rájött, hogy mégis jó lenne maradni az Európai Néppártban, az Európai Parlament legnagyobb, a 13 fideszes EP-képviselővel együtt 179 tagú frakciójában. Ennek a jele volt a múlt héten a közigazgatási bíróságokról szóló törvény elhalasztása is."
Eladott Ország
Orbán annyira kimutatta a valódi énjét, szélsőjobboldali, fasiszta jellegét, hogy senkinek nem lehet kétsége afelől, kivel áll szemben. Ez a köztörvényes bűnöző maffiának nevezte a liberális demokráciákat, a jogállamiságot, az alkotmányosságot, miközben ő maga egy sötét maffiavezér és politikai prostituált. Ezek után, ha csepp gerinc van a néppártban úgy ba
Klubtag
@nevemnick: "A kétszínű pávatáncosok: "...NEM, kétjobblábas, csámpás pulykák, akik csak szeretnének pávának látszani. Arra sem képesek, hogy cselekedeteiknek, hülye nyilatkozataiknak a következményeit felmérjék, ezért aztán alkalomról-alkalomra segget csinálnak a a szájukból.
És ezt tűri az EU-s közösség. Nem vagyok róla meggyőződve,hogy az angolok zömében anyagi okok miatt hagyják el ezt a - un. "értékrend" tekintetében egyre ingatagabb - társulatot.
kokopelli
@nevemnick: A Fidesz is olyan,mint az a vendég,akit nem hívnak meg a találkozóra,és senkinek
sem tűnik fel,hogy nincs ott! Ők sem hiányoznak senkinek! ..ahogy a felfüggesztés után eljátszot-
ták percek múlva az "önfelfüggesztést",az lejjebb volt mindennél!... "Unter aller Sau!"
justhpeter
Mi keresni valója lenne egy felfüggesztettnek az értelmesek között ?
csipetke
Csak úgy bánnak velük,ahogy a sz@rkavarókkal kell..Ezért,hogy levegőnek se nézik őket,orbán keményen megdolgozott.
Kinek-kinek érdemei szerint.
advocat
Wazze! Junkers sem képes egy rendes kézcsókra. Ezek szerint ez olyan néppárti gond. Is.
F_Viktor
orbán fél a középszerűségtől, ezért maradna a Néppártban. Ezért nem tartott Salvinivel és Le Pennel a periféria szélére, a fajsúlytalanok táborába (+ ott a két "nagy név" mellett is csak max. a harmadik, másodhegedűs szerepe jutna neki).
Viszont nem sok realitást látok, hogy gyökeret tudna verni a Néppártban, remélem innentől sokkal kritikusabb szemmel fogják figyelni mit tesz Magyarországon, mivé zülleszti le az országot, a nemzetet.
RonaGyuri
miért kit érdekel ez a retardált dagadt töroe???
papa.49
Hogy lehet NEM HÍVTÁK A ,,VEZÉNYLŐ TÁBORNOKOT,, oda na rábaszott az örökös sompolygásra a füstös !!!
tudode
Ami óta az EU megalakult még nem járatta le magát, ill. az országát talán senki, mint ezek az ősnyikhajok!
Nessy
@Pálinkafőző Rézüst: Az MVM utal félmilliárdot a CÖF számlájára, és máris indulnak Brüsszelbe !
tulipan
@Pegero: Csak halkan javaslom, figyelj kicsit jobban, magad körül, onnan abból a bűzös kukából, te narancsos seggnyaló!!!
nepszava.hu/3038762_szabad-szemmel-nem-alakul-ujja-az-europai-politika-az-orban-salvini-tengely-mente
kereső
Mekkora szégyen, hogy Prágában 100000 ember tüntet Babis( cseh miniszterelnök)ellen , skandálva: "Nem akarunk orbanisztánt!"
Eladott Ország
@Pegero: Ez a pökhendiség, ez az arrogancia valami vírus? Lehetetlen ép ésszel felfogni ! Ennyire mély lenne a mélység ? Ennyire sötét a sötétség ? Ez már a kognitív disszonancia jele .Te humanoid, trágyarakás, minden verbális megnyilvánulásoddal romba döntöd az evolúció elméletét, ugyanis ha te vagy végeredmény, akkor valami nagyon el lett baszva már a kezdet kezdetén. Nagy kár, hogy anyád nem a WC-re ült amikor megszülettél, mert akkor egyből a helyedre kerültél volna, te rohadt szarházi faszszopó fideszes gerinctelen patkány!
a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2139/5995/original.jpg?w=600&h
dudasj.ath.cx/home/images/stories/newsh/11876_copy_o.jpg
evacica
Hát igen egyszer mindenkinek elege lesz az EUban Orbán pávatáncából beteges hatalom imádatából és korrupt kormányából.
tulipan
@Pegero: Ja, szóval neked ez megerőletető, ezért csak halkan javaslom, törpepincsim, figyelj kicsit jobban, magad körül, onnan abból a bűzös kukából, te narancsos seggnyaló!!!
www.google.com/search?tbm=isch&q=m%C3...
tulipan
@Eladott Ország: Tudod, "Ez a pökhendiség, ez az arrogancia valami vírus? Ez alapfeltétel a narancsos párttagsághoz! Tudás hiányában!!!
Borsodi
@evacica: Csak sokunkról le kéne levenni a szem ellenzőt,mert nem akarjuk meglátni a valóságot.
Elég bajt okoznak itthon is az állandó migránsozással,és áll hírekkel.
.
netceleb.eu/oriasi-olajmezot-talaltak-magyarorszagon-de-titkoljak/
simmering73
Hol van a fórum illiberális birkanyája?
papa.49
A kiskutya (csutitetű) meg csaholhatja KINTRŐL ŐKET !!!
tulipan
@Eladott Ország: Kár, hogy 9 év kellett hozzá, ezalatt , bőven volt ideje kilopni a szemüket, holott, már jóval előbb is felléphettek volna ellene!!!
qxy
Na azért nem úgy van az kérem. Igenis orbán majd el mondja hogy miért nem volt ott. A végén kiderül hogy ő hívta össze az egészet, Kiosztotta az ukászt és ott hagyta őket hogy közöljék a többiekkel.
Mert sok nyalonc szerint, az Eu is orbánnak köszönheti hogy Muttit leváltották. Mert igenis ezt egyedül" álajneee" orbán csinálta.
verőce21
Ez már a megjelenésekor is lipsiknek való gumicsonthír volt. A valóság az, hogy a Fidesz javaslatát és jelöltjét szavazták meg Bizottsági Elnöknek!
(Jók az ilyen előkerült hírek, legalább jót röhöghetünk ismét az ellenzéken.)
Borsodi
@Eladott Ország: Mért nem látja ezt így több Magyar?Már felelősségre kéne vonni amiért játszadozik a Magyar néppel,és szét szórta az uniós pénzeket a hobbijára
Eladott Ország
@Borsodi: Magyarország csak magára számíthat, nem fogja elkergetni helyettünk senki a tolvaj diktátort... de egyszer nagyot fog szólni!
Borsodi
@Eladott Ország: Bár igazad lenne,de az a baj ha a nép gyáva megalkuvó és még hülye is nem fog semmit tenni.akinek meg felfordul a gyomra ezek láttán elmegy egy normális országba.
Eladott Ország
@Borsodi: Minden diktatúra véget ért egyszer, leginkább jó rondán, az elkövetői és élvezői számára. Most sem lesz ez másképp. Attól fosnak, hogy egyszer vége lesz a pünkösdi királyságnak, és addig mindent be kell vetni. A törvényektől a legfőbb ügyészig őket szolgálja minden. A gond ott lesz, már most is ott van, hogy annyira leépültek, hogy már hazudni sem tudnak. Már a hívek közül is egyre többen látják, hogy meztelen a király. Egyszer – nem is sokára – jön egy kisgyerek és ki is fogja mondani. Meztelen a király.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.