A spanyol legfelsőbb bíróság kedden felfüggesztette a néhai spanyol diktátor, Francisco Franco exhumálását.

A bíróság leállította a diktátor kihantolását

A bírósági felfüggesztés addig tart, amíg ítélet nem születik az ügyben, amely Franco leszármazottainak bírósági beadványa alapján indult, ők ugyanis megtámadták a kormány februárban hozott, a kihantolást elrendelő határozatát.

Az átmeneti rendelkezést a bíróság az esetleges "visszafordíthatatlan károk elkerülésére" hivatkozva hozta meg. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a családtagokat érinthetné, de "az állam és az alkotmányos intézmények által megtestesített közérdeket is", ha például később a kormány döntését a bíróság jogellenesnek találná.

A spanyol sajtó kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta: a kabinet tiszteletben tartja a bírósági határozatot, és meggyőződése, hogy a jogerős ítélet neki kedvez majd.

Pedro Sánchez jelenlegi ügyvezető szocialista miniszterelnök egy évvel ezelőtt egyik első kormányzati intézkedéseként jelentette be Franco exhumálásának tervét.

A kormány egyik fő érve, hogy egy demokratikus országban nem őrizheti mauzóleum egy diktátor emlékét, Franco leszármazottai viszont kezdettől ellenzik a lépést.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája.

Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább 30 ezer embert kivégeztek.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről észrevehető Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával.

Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco oda szállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban ezt a számot 60 ezerre teszik.

A diktátor exhumálása felélesztette a közéleti vitát Spanyolországban arról, hogy vajon ez a lépés valóban a megbékélést szolgálja-e vagy csupán a sebeket tépi fel.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Ez az illiberálfasiszta köcsög nem alszik, nem dolgozik? Ez éjjel nappal itt veri a faszát a fórumokon? Nem lehet egy cikket se megnyitni, hogy nem látnám itt vergődni ezt a patkányt.
36
@Shikari: Igen. A liberálfasiszták, hadban állnak a halottakkal. Különös ez. Mert nekünk magyar embereknek Trianon kapcsán is azt ajánlják, hogy "lépjünk túl" ezeken a dolgokon. Csak pont ők, nem teszik.

Anno, még tanárként éltem meg, hogy egyszer az iskolába érkezett egy tansegédlet készítő vállalkozás képviselője. Magyar királyok, kormányfők tablót készítettek és azt reklámozta. Az igazgatónk, azt kifogásolta hogy a tablón, Rákosi és Kádár is rajta van. Erre a forgalmazó ember kiakadva-jogosan-megemelt hangon ezt mondta: A másik iskolában meg Horthy Miklóst és Bethlen Istvánt kifogásolták és akarták eltüntetni! Hogy tanítanak maguk történelmet???!!!
almalibre
Két dolog:
1./ A múltat nem lehet eltörölni és nem is kell. Tanúlni kéne belőle…
Így én ugyanúgy nem pártoltam a Lenin szobrok ledöntését, mint ahogy azzal sem értek egyet, hogy Franko-t kitegyék a mauzóleumból.
2./ A gondolatszabadság tiszteletben tartása fontos érték az utóbbi időkben, ebben viszont az is benne van, hogy egyesek Kádárt siratják, mások pedig Hortyt. Az, hogy ebből egy-egy kormány melyiket mellé áll, az más kérdés. Emelhetnek szobrokat, avathatnak emléktáblákat, amit nem tehetnek (tehetnének), hogy eldózerolják azokat…
36
@Shikari: A Nationalt...már rég nem nézem, pont azért amit írsz. Vagy utasszállító repülőgép zuhan le, vagy a minden német náci, faxság megy.

Amúgy a zsidó nép nagyon helyesen tette hogy azon a pici területen telepakolta magát mindenféle fegyverrel és hogy nem felejt. Ne is felejtsen, mert nincs e világon hatalom, aki önmagán kívül bárkit megvédene. Legfeljebb érdekből. A szolidaritás csak duma.( Mindezt mi magyarok is megtanulhatnánk már!)

No, de mit olvastam David Rockefellerről?! Az "egy világ" atyja volt ő. Egész életében a világkormány építésén fáradozott. És tagja volt egy-eddig számomra nem ismert- társaságnak, a Lucis Trust-nak.(Keressetek rá a Wikin érdekes-finoman szólva)
Az ENSZ!!! őket kérte fel, egy Világkormány megszervezésére.
És itt lett számomra világos hogy tulajdonképpen a mai nyugatnak, most miért is olyan fontosak az arabok és miért nézik tétlenül a zsidóság üldözését. Mert ez a Luciferiánus társaság, amit a háttérhatalom tart fenn és ad "ötleteket", egyik javaslata a következő:
"...a zsidók, az árja civilizáció megjelenése előtti faj, mely itt maradt, alsóbbrendű, gyökérfaj, így idegenek és nincs helyük az Új Kor emberiségében..."
36
@Shikari: Hogyne. Hitlert és pártját pénzelték. (Lenint is. A teljes cári család kiirtását is a pénz-hatalom rendelte el) Céljuk mindig a felforgatás, a megfélemlítés a hagyományos értékek megsemmisítése, eladósítás. Ideológiákba burkolva, az emberi indulatok, társadalmi feszültségek felszítása. A két világháború arról szólt-a gazdasági föllendülés mellett,-hogy társadalmak hagyománytisztelő generációit kiirtsák. Sikerült is...sajnos. Aki megmaradt, az vagy menekült, vagy megtorlás várt rá.:( Nálunk pl. a nemesi családok, az iparosok, gyárosok, kereskedők-zsidóság is!-mehetett az utcára, a gulágra, vagy vissza a saját gyárába, segédmunkásnak, portásnak. A kastélyokat, kúriákat, szétlopták, államosították. Tsz központot, vagy istállót csináltak belőlük. A bolsevik mocsok a szovjet érdekszférában, a liberálisok, nyugaton bontották és bontják ma is a hagyományos társadalmakat.

Ez a Luciferiánus, ördögi gondolkodás, mindig ugyanazt ismétli a történelemben. Az emberek gyengeségeire hat. Mindig a könnyű, könnyelmű, ledér, életet ígéri. Mindig valami újat, megvehetőt-persze hitelre és minél többet és nagyobbat-. Mindig a régi meghaladását ígéri újból és újból. És sajnos ezt sokan megeszik.:( Miközben a még gondolkodó réteg, hiányolja a maradandó értékeket. A zeneművek és más művészeti ágakban az eredetiséget. Nem születik az építészetben szép mű. Az autóinkban egyre kevesebb az egyediség és minden vacak műanyagból van. A családokat nem becsülik. Az abortuszt istenítik. A szakmákat, hivatásokat lejáratják. A nemi szerepeket elmossák. Ez csak pár példa a butulásra, a sekélyesedésre...
36
@Shikari: Épp ma beszélgettük ebédnél, a Pünkösdi mise után.-Mert mi még családostól összeülünk Vasárnaponként ebédelni és előtte még családostól misére is járunk! Jujj!-(tudom, mindez nagyon maradi egyesek számára), de mi már csak ilyen maradiak vagyunk.
Szóval beszélgettünk arról(is), hogy e hónap 26-ig minden számlavezetőnek be kell mennie a pénzintézetéhez "csak 10 percre", lett belőle egy óra...Megkérdezték azt hogy van-e kapcsolatom valamely téren az USA-val. (Nem mosok-e pénzt). Volt egy csomó kérdés, amit utoljára a nagyapámtól kérdezgettek az 50-es 60-as években, csak más kontextusban.(Hiába no, a történelem valahogy mindig ismétli önmagát) Megkérdeztem azért az ügyintézőtől, hogy ha egy harmadik országban mosnám a nem létező piszkos pénzemet, az nem lenne gond? Láttam hogy megállt benne a levegő egy percre:)))...Azt válaszolta: "Azt lehet". Aha...gondoltam akkor megint a kisembert baxogatják és tartják föl és az egész csak arról szól, hogy mindenkiről mindent tudni akarnak.
Csak mindig bizonytalanságban legyünk és féljünk ez a pénzhatalom célja.
Azt is megjegyeztem, mivel született vagy 20 oldal nyomtatott papír lap, hogy "és ennyit a környezetvédelemről, ami máskor olyan nagyon fontos":))) Na, el is jöttem nagyon gyorsan, mert valami olyasmi arckifejezés ült ki az ügyintéző arcára, hogy; HÚZZAK MÁR!!! Pedig igazam volt, de ő csak egy végrehajtó, szegény.:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.