Csütörtökön román nacionalisták törtek be az úzvölgyi katonai temetőbe, hogy ott román katonai hősökre emlékezzenk. A temetőt élő sorfallal védő magyarokat és székelyeket többen bántalmazták.

Több hete tart a feszültség az úzvölgyi katonai temető körül, ugyanis ott a román katonai hősökre akarnak emlékezni, noha a sírkertben az első és második világháborúban a környékbeli csatákban elsett zömmel magyar (van egy kisebb rész német és osztrák katonáknak) katonák nyugszanak ott. 

A moldvai oldalon található Dormánfalva nemrég törvénytelenül birtokba vette a temetőt (noha az hivatalosan Csíkszentmártonhoz tartozik), ott egy román parcellát alakított ki és emlékművet is kialakított, melyet ortodox szertartás keretében akartak már egy ideje felavatni.

Ez ellen tiltakozásul gyűlt össze mintegy ezer székely és magyar a temető kapuja előtt, és bár a csendőrség és a rendőrség egy ideig vissza tudta tartani hősök napi koszorúzásra érkező román nacionalistákat, végül azok oldalról bejutottak a temetőbe, és a főkaput belülről rombolva szét nyitottak utat a többieknek. 

A Székelyhon.ro 10 perces videóanyagot állított össze a csütörtöki eseményekről, ez látható a cikk tetején.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Bizony, a sírgyalázó az "szemét söpredék népség", mondja a cirmi, is, bárkinek a sírját is gyalázza is meg. Ráadásul jellemtelen, és gyáva mert a halott nem tud védekezni.
Aronka
Nem lett volna szabad átengednetek Erdélyt a románoknak!
Nessy
Tanulhatnának kormányunktól! Szobor bontás, állítás éjszaka!
Egyébként mindkét fél szégyellheti magát! Az ott nyugvó holtaknak semmi közük a mostani belföldi vitáikhoz. Ahogy mi megkoszorúzzuk a mi halottaink sírját, úgy másnak is joga lenne a saját halottjai sírjához.
Ahogy mi kopjafát állítunk, úgy más is állíthat emlékművet. Azok az elhunytak vétlenek és kéretik őket békén hagyni nyugodni! Vitafőrum a kocsmában!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.