Nemzetközi kiadásában sem közöl többé politikai karikatúrát a The New York Times. Ezt az amerikai napilap vezetősége jelentette be kedden.

Befellegzett a politikai humor egyik ikonjának

A lapvezetés közölte: már legalább egy éve fontolgatja, hoy a nemzetközi kiadást a belföldihez igazítja, amely már évek óta nem közöl politikai karikatúrákat. Elemzők azonban rámutatnak, hogy a döntés egy hónappal azt követően született meg, hogy a liberális napilap egy erősen vitatott, antiszemitának minősített és nemzetközi visszhangot is kiváltott karikatúrát közölt április végén.

Április végén a lap a nemzetközi kiadásában olyan karikatúrát tett közzé, amely Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolta, amint vakvezető kutyaként – Dávid-csillaggal a nyakában – vezeti a fekete szemüveget és kipát viselő Donald Trump amerikai elnököt. A gúnyrajz kiváltotta a többui között Izrael ENSZ-nagykövetének rosszallását is. Danny Danon akkor megjegyezte, hogy a lapnak "számot kell adnia antiszemita karikatúrájáról". Az izraeli diplomata azt hangoztatta, hogy "az antiszemitizmusért mindenkit meg kell büntetni, lett légyen szó az ENSZ-ről, politikai felelősökről, újságírókról, politikai szakértőkről vagy professzorokról". A The New York Times akkor bocsánatot kért, elismerve, hogy a rajz sértő és "antiszemita kliséket tartalmaz". A.G. Sulzberger, a lap főrészvényese és vezetője felelősségre vonási eljárást indított a karikatúra készítője, Antonio Moreira Antunes ellen és egyúttal mélyreható változtatásokat ígért a lapszerkesztésben is.

Patrick Chappatte, a lap egyik sztár-rajzolója a saját internetes oldalán kedden sajnálkozásának adott hangot a lapvezetés döntése miatt. Mint írta: egyetlen karikatúra miatt hosszú évek munkája vész kárba. A gúnyrajz közlését ő is megengedhetetlennek tartotta, mint fogalmazott: "ennek nem lett volna szabad megjelennie a világ legjobb újságjában". Ugyanakkor aggodalmait is megfogalmazta a sajtószabadság esetleges sérülése miatt. "Talán el kellene kezdenünk aggódni. Fellázadni. A sajtó karikaturistái szabadságban születnek, és amikor e szabadság veszélybe kerül, akkor ez őket is veszélyezteti" – írta Chappatte.

Forrás: MTI

Nagyvilág - 2019. October 20., 18:54
Éjfélig meghosszabbították a sztrájkot a Lufthansánál
Itthon - 2019. October 20., 21:10
Tabudöntés – Interjú Lucian Boiával

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Jogosan vették rossznéven.

Nem tudom, ki v. mi az az izraeli micsoda.

És? Orbánnak szabad megsértődnie?
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Nem vagyok én Orbán senkije..kérdezd tőle mert én nem tudok az ő dolgai után válaszolni. Amúgy ha már ennyire belejöttünk olvastad a Talmudot ?
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: A Talmudnak ehhez semmi köze.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: De van...ugyanis az abba leírtak sokkal ilyenebb dolgokat tanítanak mint amit ez a mittudommilyen humorista elkövetett...és azt tanítják hivatalosan.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Remélem áttanulmányoztad az eredeti, nem csak a hamisított szöveget.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Tulajdonképpen egyiket sem, de van egy fórum ahol egy izráelben élő nyelvész részleteket közölt...ott is valami antimicsodáról folyt a vita és így kerültem kapcsolatba néhány részletével.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.