A három legnagyobb spanyol ellenzéki pártból kettő elutasította kedden Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő újraválasztását a madridi parlamentben lezajlott keddi egyeztetéseken.

Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) és Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) elnöke a találkozók után külön-külön tartott sajtótájékoztatón megismételte: sem igen szavazattal, sem tartózkodással nem járulnak hozzá Sánchez újraválasztásához a parlamenti voksoláson.

Sánchez – aki a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára – emiatt kénytelen tovább keresni az újraválasztásához még hiányzó szavazatokat.

Casado hangsúlyozta: a jelenlegi baloldali ügyvezető kormányfőnek a szavazás második fordulójában, amikor egyszerű többség elég az eredményességhez, meglehet a szükséges támogatása a parlament regionális pártjai révén, vagyis a baszk vagy a katalán függetlenségi pártok közreműködése nélkül is. Rivera a PSOE természetes szövetségesének a "Podemos populistáit" nevezte.

A radikális baloldali pártszövetség, amely Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) néven indult az április 28-ai spanyol választásokon, másfél hónapja tartja fenn koalíciós ajánlatát a szocialistáknak.

A PSOE 123, az Unidas Podemos 42 mandátummal rendelkezik a 350 fős parlamenti alsóházban, vagyis kettejük együttműködése önmagában nem biztosít elegendő szavazatot Pedro Sánchez újraválasztásához. A miniszterelnök-jelöltnek a szavazás első fordulójában a parlament abszolút többségének, azaz 176 képviselőnek a támogatására van szüksége. Sikertelenség esetén második fordulót kell kiírni.

A PSOE tervei szerint a miniszterelnök-jelöltről szóló szavazást július első heteiben tartja meg a spanyol parlament.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.