Egy német civil szervezet Sea-Watch 3 nevű hajója, fedélzetén 52 migránssal, Líbia irányából a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé vette útját csütörtökön annak ellenére, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltotta olasz vizekre érkezését.

A Németországban bejegyzett nem kormányzati szervezet vízi járműve az olasz belügyminisztérium adatai szerint mintegy 180 kilométerre volt Lampedusától csütörtök este.

A hajó a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben fogadta fedélzetére az 52 fős csoportot és felvette a kapcsolatot a líbiai parti őrséggel, amely Tripolit jelölte meg a legközelebbi biztonságos kikötőként. A szervezet azonban elutasította, hogy a migránsokat visszaszállítsa Líbiába. Ezt követően a Sea-Watch 3 először Tunézia felé vette útját, majd Lampedusa irányába fordult.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter bejelentette, hogy nem engedélyezte a Sea-Watch 3-nak a belépést olasz vizekre. Felhatalmazta az olasz pénzügyőrség és kikötőkapitányságok hajóit, hogy tartóztassák fel a Sea-Watch 3-at az olasz felségvizek határán.

Az olasz kormány kedden elfogadott új migrációs és biztonsági intézkedései értelmében az olasz belügyminiszter hatáskörébe tartozik az olaszországi vizekre belépő civil hajók ellenőrzése. Ha egy ilyen vízi jármű megsérti az előírásokat, akkor az üzemeltetője vagy tulajdonosa 10 ezer és 50 ezer euró közötti bírságot kockáztat, és az olasz hatóságok lefoglalhatják a hajót.

Matteo Salvini közleményben hangsúlyozta, hogy a migránsokat szállító civil hajók az embercsempészek "kezére játszanak", mivel illegálisan juttatnak be migránsokat más államok területére. Az olasz belügyminiszter hozzátette, hogy személyazonosító dokumentumok nélküli emberekről van szó.

Salvini közölte, hogy telefonon egyeztetett Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel az embercsempészet elleni fellépés erősítéséről a Ciprust, Franciaországot, Görögországot, Olaszországot, Máltát, Portugáliát és Spanyolországot tömörítő MED7 csoport csúcstalálkozója előtt, amelyet La Vallettában pénteken tartanak.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.