Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, csütörtökön úgy döntött: egy háborús hősöknek emléket állító keresztnek a helyén kell maradnia.

Az óriási kereszt ügye nagy vitát kavart az Egyesült Államokban, az alkotmánybírósági döntéssel széles terjedelemben foglalkozik a sajtó.

A csaknem tízméteres kereszt a marylandi Bladensburg városkában áll és az első világháború elesett katonáinak emlékére emelték, 94 esztendővel ezelőtt. Az Amerikai Humanista Szövetség nevű civil szervezet azonban el akarta mozdíttatni, arra hivatkozva, hogy a kereszt állami tulajdonú területen áll, az államnak viszont nem szabad előnyben részesítenie egyetlen vallást és híveit sem. A kereszt lerombolása érdekében bírósági pert is indító szervezet azt állította: a kereszt "törvénytelenül támogatja a kereszténységet".

Egy alsóbb fokú bíróság helyt is adott a keresetüknek, az ügy azonban a legfelsőbb bíróságra került. Az alkotmánybírák 7:2 arányban szavazták meg az alsóbb fokú bíróság döntésének megsemmisítését, vagyis a keresztnek a helyén kell maradnia. A négy liberális bíró közül ketten a konzervatívokkal együtt szavaztak, míg ketten a kereszt ellenében foglaltak állást. Ruth Bader Ginsburg és Sonia Sotomayor bírák a civil szervezet érvelését tették magukévá, és azon meggyőződésüket hangoztatták, hogy a kereszt meghagyásával a kereszténységet a többi vallás fölé helyezik.

Döntésének kifejtésekor az alkotmánybíróság nem a kereszttel, mint a kereszténység szimbólumával érvelt, hanem azt mondta ki: történelmi emlékműről van szó, lerombolása tiszteletlenség lenne. Az alkotmánybírósági döntést ismertető Samuel Alito bíró ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy "a kereszt kétségbevonhatatlanul keresztény jelkép".

Alito bíró hangsúlyozta: az emlékmű

soha haza nem térő eleink szimbolikus végső nyughelye is, olyan hely, ahol a közösség összegyűlik és lerója tiszteletét valamennyi veterán iránt, aki áldozatot hozott ezért a nemzetért. Ez egy történelmi emlékhely.

Hozzáfűzte: a kereszt lerombolása, de csak megrongálása is "nem lenne pártatlan cselekedet és nem mozdítaná elő a tisztelet és tolerancia eszményeit, melyeket az amerikai alkotmány első kiegészítése megtestesít".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.