A vasárnapi megismételt isztambuli polgármesteri választáson a voksok majdnem teljes feldolgozása után győzött Ekrem Imamoglu ellenzéki jelölt. Isztambult 25 éve az AKP és elődjei kormányozták, az 1990-es években Recep Tayyip Erdogan elnök a város polgármestereként kezdte a politikai karrierjét. 

Így reagált Erdoğan arra, hogy elvesztette Isztambult

Recep Tayyip Erdogan török elnök voksol egy szavazóhelyiségben a megismételt főpolgármester-választáson Isztambulban 2019. június 23-án. A szavazást azért ismétlik meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette. Fotó: MTI/AP/Emrah Gurel

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap a Twitteren gratulált a megismételt isztambuli főpolgármester-választás győztesének, az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglunak.

Erdogan azt írta, hogy a mai napon ismét megnyilvánult a nép akarata.

Kívánom, hogy az eredmény Isztambul javára váljon

- tette hozzá. Egyúttal közölte: Törökország – ahogy eddig is – a demokráciát, a jogállamiságot, a békét, a jólétet, a stabilitást és az egységet szem előtt tartva folytatja útját. Hozzátette: Ankara mindenekelőtt a G20-csoport június végi oszakai csúcsértekezletére, majd azt követően a többi bel- és külpolitikai kérdésre összpontosít.

Az Anadolu török állami hírügynökség által, a szavazatok 99,37 százalékos feldolgozottságánál közölt adatok alapján Imamoglu 54,03 százalékkal vezet a kormánypárti jelölt, Binali Yildirim volt kormányfő előtt, aki 45,09 százalékon áll.

Előzőleg Yildirim is gratulált vetélytársának, és sok sikert kívánt neki a főpolgármesteri munkájához.

Az eredmény alapján úgy tűnik, hogy az Erdogan vezette török kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszíti el a legnépesebb város vezetését.

Imamoglu az elmúlt hónapokban az ismeretlenségből vált egyszerre a változás jelképévé, korábban a CHP színeiben Isztambul Beylikdüzü városrészének polgármestereként tevékenykedett. Vasárnap esti nyilvános felszólalásában hangsúlyozta: az eredménnyel új fejezet kezdődik a metropolisz életében. A szavazás hozzájárult az ország demokratizálódási folyamatához – húzta alá, hozzátéve, hogy a mai napon a 16 millió isztambuli megerősítette a demokráciába vetett hitét és az igazságba vetett bizalmát. Híveinek köszönetet mondva kijelentette: az egész világ szeme láttára védtétek meg Törökország becsületét.

Márciusban a fő ellenzéki párt, a CHP színeiben induló Ekrem Imamoglu mindössze 0,16 százalékkal, azaz mintegy 13 700 szavazattal előzte meg az AKP jelöltjét, Binali Yildirimet. Később a hatalmon lévő AKP sorozatos fellebbezései nyomán a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) a jogosulatlanul kijelölt számlálóbizottsági elnökökre és az érvénytelen számlálólapokra hivatkozva semmissé nyilvánította az eredményt. A lépés nemzetközi bírálatot is kiváltott.

A megismételt választáson jelenleg nagyjából 777 ezer szavazat a különbség a két fő esélyes között Imamoglu javára.

Erdogan a kampányban egy alkalommal "béna kacsának" nevezte Imamoglut, miután úgy vélte, hogy ha főpolgármester is lesz, a városi tanács kormánypárti többsége miatt meg lenne kötve a keze.

A kerületi polgármesterekre és a városi tanács összetételére vonatkozó szavazás eredménye március 31-ét követően véglegessé vált, azt a voksolást nem ismételték meg.

Forrás: HVG, MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A janicsár ebbe már belenyugszik, vagy addig szavaztatja az embereket, míg az ő jelölje nem győz ???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A janicsár ebbe már belenyugszik, vagy addig szavaztatja az embereket, míg az ő jelölje nem győz ???
csak úgy....
@papa.49: nem lesz hosszú életü az a pógármester...,valami illibbsi betegség végezni fog vele...
csak úgy....
@papa.49: a durbincs köne pógármesternek isztambuliba,az még törökül is tud..ülni.
Desischado
erdogant ismerve, ebbe nem fog belenyugodni, remélem, Imamoglunak nem esik baja! Sok sikert kívánok neki!
Yoda69
Elobb utobb de minden diktator megbukik. Ugyanez var O1G-re is.
Abban azert remenykedem, hogy az uj polgarmester nem lesz baleset aldozta.
szép új világ
@csak úgy...: , és hülyén is tud nézni, akár egész nap is, úgy hogy bele sem fárad...
szép új világ
@Yoda69: arra azért nem vennék mérget, hogy nem szaporodik fel a vas túlzottan a vérében...
Yoda69
@szép új világ: Vagy hogy hátha lövi magát.
Ezektol a geciktol minden kitelik
Macskaszem
Hajrá Budapest, mutassátok meg, orbánnak, hadd szokja, hogy a fideszuralom sem tart örökké.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.