Recep Tayyip Erdogan török elnök megsértése miatt kezdődött per péntek délelőtt az isztambuli igazságügyi palotában a fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) Isztambul tartományi elnöke, Canan Kaftancioglu ellen – írta a Sözcü török kemalista napilap internetes oldalán.

Az államfő megsértése miatt kezdődött per Törökországban a fő ellenzéki párt egyik vezetője ellen

A politikust ezen felül még

a Török Köztársaság nyilvános megvetésével

, "köztisztviselő megsértésével", "gyűlöletkeltéssel és ellenségeskedésre szítással", valamint "terrorpropagandával" vádolják.

Az ügyészség 4 év 10 hónaptól 17 évig terjedő börtönbüntetést kért Kaftancioglura.

A vád alapját a politikusnak a közösségi médiában található, egyes 2012 utáni bejegyzései képezik. Egyebek között olyanok, amelyeket a 2013 májusában kezdődő Gezi parki kormányellenes tüntetésekkel, valamint a 2013. decemberi korrupciós botránnyal kapcsolatban osztott meg. Kaftancioglu ügyvédei szerint a feltüntetett bizonyítékok között olyan "hamis bejegyzések" is szerepelnek, amelyeket számítógéppel generáltak.

A tárgyalást megelőzően százak gyűltek össze a bíróság épülete előtt, köztük Fazil Say világhírű török zongoraművész, valamint számos CHP-képviselő és civil aktivista. A CHP elnökhelyettese, Eren Erdem helyszíni sajtótájékoztatóján azt mondta: az ilyen és ehhez hasonló perek koncepciós, politikai perek, amelyek megrengetik az országnak az igazságba vetett bizalmát. "Veszíteni fognak, akik az ellenzék elfojtására fegyverként akarják használni az igazságszolgáltatást" – fogalmazott. A török kormánypártnak címezve szavait azt kérdezte: bosszút álltok azért, hogy a CHP jelöltje nyerte a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választást, amiben Kaftancioglunak is nagy szerepe volt?

A pénteki tárgyalás mindössze egy órán át tartott, az ülést július 18-ra elnapolták.

Kaftancioglu a tárgyalás után tartott beszédében kijelentette: egyeseket zavar, hogy Isztambulban "fellobbant a remény lángja". Rámutatott, hogy a vádirat a március 31-ei, érvénytelenített isztambuli főpolgármester-választást követően készült el, amelyet a CHP jelöltje egyszer már megnyert.

A vasárnap megismételt szavazáson a CHP színeiben induló Ekrem Imamoglut ezúttal nagy arányú fölénnyel választották főpolgármesterré. Az Erdogan vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszítette el a legnépesebb város vezetését.

Erdogan 2014. augusztusi elnökké választásától a 2016-os puccskísérletig közel kétezer pert indított politikai ellenfeleivel, a sajtóval, de akár egyszerű állampolgárokkal szemben is az őt érintő sértések miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok, majd a török államfő a 2016. július 15-ei puccskísérlet után egyszeri gesztusként visszavonta ezeket az eljárásokat. Azóta ismét több hasonló eljárás indult. Önmagában a török elnök megsértéséért akár négyévi börtöntüntetés is kiszabható.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Burhan Ozbilici

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Amikor a birodalom visszavág!
.
Nem semmi amit ezeknek a NAGYSÁGOKNAK el kell viselniük, annak ellenére, hogy
.
---- Záray Márta - Mindenkit elfelednek egyszer
.
www.youtube.com/watch?v=5KmF1-VwLXo
.
Ennyi az élet!
Eriksson
@tudode: Hú de igazad van! Reggel óta gondolkodom, hogy mi volt a lányneve a nagyapám édesanyjának. Még az egyetlen, hozzám hasonló korú unokatestvéremet is megkérdeztem, ő sem emlékszik. Pedig jónéhányunknak ősanyja volt!
tudode
@Eriksson: .
A családom egyik ágát 1870-ig sikerült a My Heritrage programmal kikutatni, klf. felekezeti, stb. utakon!
.
Rájöttem, hogy addig élnek az ősök, amíg emlékszünk rájuk!
Eriksson
@tudode: Mondjuk én nem kutattam, a legtöbbjére emlékszem már amennyi belefért az időbe.

Igen, minden ember addig él, amíg valaki emlékszik rájuk.
Jozefina
Ő török felsége sérthetetlen??? Nem tűri a kritikát??? Nem elég, hogy eddig 10 ezreket börtönöztek be??? Vagy nagyon gáz Isztambul elvesztése??? Hát ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.