Kihátrált Donald Trump amerikai elnök a Huawei-jel szembeni embargóból.

Donald Trump amerikai elnök feloldja a Huawei elleni embargót. A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, illetve az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján derült ki, hogy az Egyesült Államok és Kína ismét megkezdi a kereskedelmi tárgyalásokat.

A találkozón egyébként az elnök több, tőle szokatlan engedményt is tett, többek közt abba is belement, hogy bevegyék a klímakérdést a G20 zárónyilatkozatába.

Washington visszavonta a Huawei elleni szankciókat

A mostani döntéssel egyelőre csak keretet teremtettek egy potenciális megállapodáshoz, az ugyanakkor már biztos, hogy ismét lehetővé fogják tenni, hogy az amerikai cégek beszállítsanak a kínai vállalatnak. Mint ismeretes, Trump május közepén nagy erőkkel ment neki a Huaweinek, a szankciók miatt többek között az is ellehetetlenült, hogy az új kínai telefonokon Androidot használjanak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az amerikai elnök miért változtatott álláspontján, ahogy azt sem, hogy milyen hatással lesz az embargó feloldása. Elképzelhető, hogy a Huaweinél inkább fel akarnak készülni a hasonló helyzetekre, és függetleníteni szeretnék magukat az amerikai cégektől. Saját operációs rendszert például egy ideje már fejleszt a vállalat.

Cikk- és címlapkép: AFP

(bbc.com, hvg.hu)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@bencemacska: Arra, hogy a lepukkant, sok-sok éves Tesco gazdaságos telkómat lecserélhessem egy leárazott, jóval korszerűbb, középkategóriás Huawei-re. Ha nem történik ez a "zivatar a biliben" aligha jött volna ki az ára a két évtizedes céges munkámért kapott, leadózott jutalmamból. Trump ezzel a cirkusszal ideiglenesen leverte az árakat ugyanis beijedtek a kereskedők mert attól féltek, hogy rajtuk marad a raktárkészlet. Éppen ma olvastam, hogy az én gépemre is letölthető lesz a Q android. Így legalább az életben egyetlen egyszer megtapasztalhatom, milyen érzés, ha az ember a híresen alacsony magyar bérek miatt nincs a technikai fejlődéstől túlságosan lemaradva. :-)
bencemacska
@durbincs: Előfordulhat, mert ez a trampli a saját eredményének tulajdonította a gazdaság szárnyalását. Soha sem fogja beismerni, hogy semmi köze nem volt sem a növekedéshez, sem a csökkenéshez.
Ő csak akadályt jelent a gazdaság szabad mozgására.
Persze ott is nagy birkalegelők vannak, és akkor birkák is vannak!
bencemacska
@durbincs: Én úgy látom próbálja körbebástyázni magát, hogy védekezni tudjon. Nehezebb az EU-nak védekezni, mert nem egységes, hanem 27érdeke van. És még az 'angolszász testvérek' kilépési ceremóniája is éppen most zajlik!
görbetükör
-Tegnap vettem egy Tiborc-féle mobilt?
- Mit?
- Hülyevej, vagy valami ilyesmi...
Yoda69
Sok hűhó semmiért.
Hetfon ugranak az arfolyamok a tozsdeken.
jesz
miből lesz a cserebogár?...ebből a gazdasági haragszomrádból mindenki tanul(t)...főleg Trump...mert őt bizony megvezették...Kína pedig hálás, mert újabb tanulságot vonhatott le...például,ha kezet fog a Huawei vezetője egy nyugati politikussal, utána számolja meg az ujjait...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.