A "trianoni szerződés napjává" nyilvánítaná Romániában két kormánypárti szenátor június 4-ét, ami azt jelentené, hogy ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a nemzeti lobogót – közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.

Ünnep lenne a trianoni szerződés aláírásának napja

Az erről szóló törvénytervezetet Serban Nicolae, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője és Titus Corlatean volt külügyminiszter terjesztette a parlament elé, sürgősségi eljárást igényelve a jogszabály elfogadására.

A törvénytervezet szerint a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A jogszabály felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

"A trianoni szerződés nemcsak Erdélynek az anyaországhoz, Romániához történt visszatérését szentesítette jogilag, hanem a térség többségi román lakosságának politikai és polgári jogait is elismerte" – írta a törvénytervezet indoklásában a két szociáldemokrata szenátor. Szerintük ez a dokumentum képezi a kétoldalú román-magyar kapcsolatok alapját, előírásainak tiszteletben tartása pedig – a nemzetközi jog többi szabályának tiszteletben tartásával együtt – magától értetődő feltétele a két ország közti kapcsolatok fejlődésének.

A törvénytervezet kezdeményezői azt állítják: mostanában a "trianoni szerződés mibenlétének eltorzított értelmezését népszerűsítő próbálkozásokkal" szembesültek, és úgy értékelik, a mai Európai Unióban elfogadhatatlan minden olyan próbálkozás, amely "a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul".

A román média értelmezése szerint – a június 4-ét Romániában Trianon-nappá nyilvánító törvénytervezet parlament elé terjesztésével – a román kormánypárti szenátorok arra reagáltak, hogy a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját.

A magyar parlament döntését egy korábbi közleményében a bukaresti külügyminisztérium megalapozatlannak nevezte, és annak indoklását elutasította, mivel Románia szerint Trianon nem okozott "máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémákat", és nem jelent tragédiát, miként azt a budapesti parlamenti nyilatkozat "beállítja".

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Az Úz völgyi hősi halottak sírkerjében már kitört a balhé, ki kire hantolt,
.
------ Súlyos incidensek voltak az Úz-völgyében – fotógalériás összefoglaló - a Maszol.ro portálról
.
www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/112726-sulyos-incidensek-voltak-az-uz-volgyeben-fotogalerias-osszefoglalo
.
A tarajos bekérette bizonyára a román nagykövetet, miközben akármilyen nemzet hősi halottja azt üzente ezeknek a kekeckedőknak, hogy
.
AZ VOLTUNK AMI VAGYTOK, AZOK LESZTEK AMIK VAGYUNK!
.
Ámen!!!
namihami
Viktorunk ismét házhozment... A románok találtak egy Anti-Posványost.
Magaslabda volt és a románok egyből leütötték. Semmi meglepő nincs benne, csak a karikás a Füstös szemét fogja kiverni.
babp1982
Timmermans most pedig a románok , mi lesz veled O1G milyen csapást kell még elviselned te szegény-:)))) Talán az lenne a legnagyobb, ha végre felébrednének az emberek és elhajtanának a halál faszára te bugris óvszer szökevény-:))) Most mi lesz megtámadja Romániát ?
Nessy
Ez természetes! Ami nekünk veszteség, másnak nyereség.
tulipan
Mi van, már megint? Ekkora baromságot, hogy AGYALHATTAK KI, ezek a narancsos BARMOK?? Tán még örülnünk is kéne neki?? Ha legalább gyásznapnak" neveznék el...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.