A török külügyminisztérium vasárnapi közleményében azt írta, hogy fogva tartanak hat török állampolgárt Líbiában az ország keleti részét ellenőrző Halífa Haftar tábornok "illegális erői", amelyek az előző nap a helyi török érdekeltségek elleni támadással fenyegetőztek.

A tárca a török foglyok azonnali szabadon bocsátását követelte. Jelezték: amennyiben a kelet-líbiai tobruki kormányhoz hű Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) nem tesz eleget a felszólításnak, a milícia legitim hadi célponttá válik. A török tárca egyúttal banditizmusnak és kalózkodásnak minősítette állampolgárai fogva tartását.

Az LNA szóvivője, Ahmed al-Miszmári tábornok pénteken azzal vádolta Törökországot, hogy szárazföldön és levegőben is közvetlen támogatást nyújt, katonákat és eszközöket bocsát a rendelkezésére az ENSZ támogatta, tripoli székhelyű, rivális egységkormányhoz hű erőknek.

Haftar szombaton tilalmat rendelt el a Líbia és Törökország közötti légi járatokra, és közölte, hogy a török hajók, repülőgépek, illetve az országban működő török vállalatok immáron törvényes hadi célpontok lesznek erői számára. Az LNA fenyegetőzéseire válaszul számos török étterem bezárt, és eltávolították a feliratokat a török boltokról több kelet-líbiai városban helyi tisztségviselők és szemtanúk vasárnapi beszámolója szerint.

Hulusi Akar török védelmi miniszter vasárnap válaszcsapásokat helyezett kilátásba a kelet-líbiai erők fenyegetőzéseit követően. Mint fogalmazott, a török egységekkel szembeni bármiféle ellenséges álláspont vagy ellenük irányuló támadás a leghatásosabb és legerősebb jellegű intézkedésekkel találná magát szembe.

Az nem tisztázott, hogy az LNA miképpen szerezne érvényt a légi járatokra vonatkozó tilalomnak, ugyanis a líbiai légitársaságok Törökországba tartó járatai a fővárosból, Tripoliból, valamint a nyugat-líbiai Miszráta városból szállnak fel. Ezek a területek azonban nem állnak az LNA ellenőrzése alatt. Ráadásul a nemzeti egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták Garjánt, amely az LNA előretolt bázisa volt azóta, hogy Haftar április 4-én megindította csapatait a főváros ellen.

Haftar az offenzívával kapcsolatos döntését azzal indokolta: meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.