Üdvözölték a vezető lengyel politikusok Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság élére, a kormánypárt a jelöltállítási folyamatban megnyilvánult visegrádi egységet emelte ki, az ellenzéki Polgári Platform pedig azt, hogy egy pártcsaládban van a német védelmi miniszterrel.

Jacek Czaputowicz külügyminiszter szerint kiderült, hogy "lehetetlen Lengyelország és a közép-európai térség országainak mellőzésével személyi megoldásokat kikényszeríteni".

Abból, hogy von der Leyen nem a csúcsjelölti rendszerből került ki, Czaputowicz arra következtetett, hogy jelöltsége az Európai Unió föderalista koncepciójától való távolodást, a nemzeti kormányok szerepének megerősödését jelenti. "Ennek fontos következményei vannak az EU jövőjére, jövőbeli formájára nézve" – vélekedett.

A térségbeli országok szerepéről hasonlóan nyilatkozott még szerdán Brüsszelben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Szerinte a visegrádi csoport (V4) "erőteljesen érzékeltette (EU-n belüli) pozícióját", a négy visegrádi ország kormányfői pedig "függetlenül attól, hogy más-más pártcsaládhoz tartoznak, egy hangon beszélnek arról, amire az EU-nak szüksége van".

A miniszterelnök elmondta: a csúcstalálkozón követelte, hogy közép-európai legyen az Európai Bizottság egyik alelnöke.

Von der Leyen személyét illetően Morawiecki elmondta: nagy esélyt lát arra, hogy Lengyelország és az EB-elnökjelölt közös nevezőre jusson többek között a NATO-hoz és Oroszországhoz való viszony kérdésében.

Ugyanezt a két elemet emelte ki Stanislaw Karczewski szenátusi elnök is.

Jacek Sasin kormányfőhelyettes, a minisztertanács állandó bizottságának elnöke von der Leyen jelölésében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vereségét látta.

Azok veresége ez, akik Frans Timmermans jelölését szorgalmazták, és akik úgy látták, hogy az EU-n belül két Európa létezik: a fontosabb Nyugat-Európa, valamint a kevésbé fontos Közép-Európa

- jelentette ki Sasin.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna Twitter-bejegyzésében "európai néppártbeli kollégának" nevezte von der Leyent, aki – mint írta – "szereti Lengyelországot, és tiszteli a demokratikus értékeket".

Szerdai sajtóértekezletén Schetyna bírálta a kormánypártot, amiért lengyel politikus nem sikerült a legmagasabb uniós posztra juttatni. Rámutatott: a 2009-es EP-választást követő ciklusban a PO politikusa, Jerzy Buzek lett egy időre az Európai Parlament elnöke, a 2014-ben kezdődő ciklusban pedig Donald Tusk korábbi pártelnök került az Európai Tanács élére.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Commenter: tudod ez olyan, mint amikor valaki bekiált az ablakon:
-Józsi dugják a feleséged! Látom az ablakon keresztül!!!
..amire a Józsi kirohanva benéz az ablakon és csóválva a fejét:
-Tényleg ! Innen teljesen úgy néz ki!
csak úgy....
@silber13: Pedig nagy szükségük lenne orbánéknak ,arra a rohadék bizalomra ...
...ha rajtam múlna a dolog,már régen kibaßikáltam vóna a bandát az unioból!
Commenter
@csak úgy...: majd most átveszi a helyet a bizalmatlanság velük szemben.
tudode
Na! Azért az országot vezető hölgyek nem anyámasszony katonái, tisztelet a kevés kivételnek, mint a legtöbb TEREMTÉSKORONÁJA!
.
A lengyelek vajon BÜSZKÉK arra, hogy a Közép-Kelet Európa géniusza még mindig vacakol a lengyel példával, azaz a Szolidaritással, elég rusnyácsKÁN!!!
.
Nézzük csak:
.
---- Megvillant a mai Orbán már a 87-es szakdolgozatban is
.
www.origo.hu/itthon/20120405-orban-viktor-diplomamunkaja-1987bol.html
.
Részlet:
.
"""Szerdán nyilvánosságra hozták Orbán Viktor jogi egyetemi szakdolgozatát, amely a Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa) címet viseli. A szakdolgozatot 1987. március 11-én védte meg a jelenlegi miniszterelnök, aki 1985 decemberében konzultált először témavezetőjével, kormánya jelenlegi tárca nélküli tagjával, Fellegi Tamással. A dolgozat központi témája a nyolcvanas évekbeli lengyel válság volt, ami nem volt szokványos választás 1987 márciusában, sőt némi bátorságra is vallott. (Bár Orbán egyik kortársa szerint, aki a közgazdaság-tudományi egyetemre járt, náluk már jóval radikálisabb témákat dolgoztak fel a hallgatók, mint a jogi karon, és nemcsak szakdolgozatokban, hanem például tudományos diákköri munkákban is.)"""
.
Harminc éve nyüglődik a lengyel példával, oly annyira, hogy csak a KLEPTOKRÁCIA megbuzerálása sikeredett neki, állandóan viaskodva a HCI JELENETEKKEL, kiüzetve a paradeszából a "civileket", mivel valószínű még a saját árnyékától is retteg, hogy MIRE képeSSek a civilek!
verőce21
@Aki Én: (13:21) Bunkó vagy szegény Feri. És végtelenül Buta!
verőce21
A magyar miniszterelnök érdeme, hogy a V4 és Közép-Európa sikerét hozta az EU-csúcs!
Orbán politikai elfekvőbe tette Webert és Timmermanst.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.