Alaptalannak nevezte az orosz "beavatkozás" vádját az amerikai és az európai parlamenti választásokba, és stratégiai együttműködést szorgalmazott az Egyesült Államokkal és az EU-val Vlagyimir Putyin orosz elnök a Corriere della Sera című olasz napilapban, a római látogatásával egy napon megjelent interjúban csütörtökön.

Putyin nem háborúzni akar, hanem együttműködni az USA-val – állítja

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva kész újjáépíteni Washingtonnal együttműködve a nemzetközi biztonsági rendszert.

Az orosz elnök úgy vélte, hogy a biztonsági rendszer "összeomlása" Washington döntésével vette kezdetét, amikor az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-szerződést. Hozzátette: nem Oroszország, hanem Amerika fegyverkezik, ezt bizonyítja az orosz elnök szerint, hogy Moszkva 48 milliárd dollárt költ fegyverkezésre, miközben Washington több mint 700 milliárd dollárt.

Az orosz elnök a Moszkva és Washington közötti kétoldalú párbeszédet szorgalmazta a nemzetközi stratégiai együttműködésben. Hozzátette, hogy Moszkva ugyanígy az EU-val is az együttműködés útját kívánja követni a kölcsönös gazdasági szankciók felfüggesztésével.

Reméljük, hogy "a józan ész kerekedik felül, és Európa hagyja, hogy saját érdekei vezessék, és nem a mások által sugalmazott irányt követi" – mondta az orosz elnök. Az együttműködés területei között említette a nemzetközi terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem, valamint a szervezett bűnözés elleni közös fellépést.

Vlagyimir Putyin abszurdnak nevezte a vádakat, miszerint Oroszország beavatkozott volna az amerikai választásokba. Hangsúlyozta, hogy az erről az Egyesült Államokban indított vizsgálatok mind eredménytelenül zárultak. Hasonlóképpen a május végi európai parlamenti választások idején is a "gonosz" orosz befolyásolás szerepelt napirenden, amelynek célja egyedül az volt, hogy Oroszországot "ördögi" színben tüntessék fel – állapította meg.

"Nem avatkoztunk be, és nem áll szándékunkban beavatkozni az EU tagállamai és más államok belügyeibe. Ez a különbség az Egyesült Államokhoz és más országokhoz képest, amelyek támogatták Ukrajnában a 2014-es puccsot" – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnöktől konkrét lépéseket vár az orosz elnök: elsősorban a minszki egyezmény tiszteletben tartását, valamint a "kényszerukranizálás" leállítását sürgette.

Oroszország vezetője első számú olasz politikai partnereként régi barátját, Silvio Berlusconi volt kormányfőt, a Hajrá Olaszország (FI) elnökét nevezte meg. Elmondta, hogy folyamatos a kapcsolat a Matteo Salvini vezette Liga olasz kormánypárttal is. Az orosz elnök kiemelte, hogy Olaszország Moszkva ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly a csereforgalom meghaladta a 26 milliárd dollárt.

Putyin az interjúban "megfontolt és realista" politikusként jellemezte önmagát. Megjegyezte, hogy túl korai még a "Putyin utáni korszakot" tervezni Oroszországban.

Az orosz elnök csütörtök délután villámlátogatást tesz Rómában: elsőként Ferenc pápa fogadja a Vatikánban, majd Sergio Mattarella olasz államfő, Giuseppe Conte miniszterelnök, a két kormánypárt vezetője is találkozóra várja őt. Vlagyimir Putyin végül Silvio Berlusconival is találkozik. A népes orosz delegáció 30 járműből álló konvojjal mozog az olasz fővárosban, amelynek központját majdnem teljesen lezárták.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Karatematyi te akkor is hazudsz ha csupán kérdezel ezt miért kéne elhinni ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. October 16., 08:09
Macskát mentettek ki egy kútból
Itthon - 2019. October 16., 07:21
Bűnbandát számolt fel a rendőrség