Alan Turing matematikus portréja szerepel a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 fontos bankjegyen.

Meleg tudós kerül a pénzre

Mark Carney, a Bank of England kormányzója jelentette be hétfőn a manchesteri tudomány- és ipartörténeti múzeumban a széleskörű lakossági konzultáció eredményeként született döntést. A brit jegybank vezetője szerint Turing háborús hős volt, akinek tevékenysége óriási hatást gyakorol még a mai nemzedékek életére is.

Alan Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel a tudományos utókor, a II. világháború idején annak a csoportnak az élén állt, amely a Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot. Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is. A kód feltörése egyes történészi vélemények szerint évekkel rövidítette le a háborút.

Turingot e rendkívüli vívmány ellenére homoszexualitása miatt 1952-ben "súlyos közszeméremsértés" vádjával elítélték. Az ítélet úgy szólt, hogy Turing vagy börtönbe vonul, vagy "önkéntes" kémiai kasztrációnak veti magát alá. Turing végül e kezelést választotta, ám alig két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt meghalt. Alan Turingot II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette.

A Bank of England által kezdeményezett társadalmi konzultáció résztvevői olyan tudományos hírességeket jelölhettek, akik valós személyek voltak, de már nem élnek. A jegybankhoz a konzultáció hat hete alatt 227 ezer javaslat érkezett 989 egykori tudósra.

Az 50 fontos a legmagasabb címletű brit bankjegy, de a hétköznapi bankjegyforgalomban igen ritkán lehet vele találkozni, a készpénzfizetések túlnyomó része az 5, a 10 és a 20 fontos bankókkal történik.

A Bank of England három éve indította el a brit készpénzállomány teljes megújítását és már forgalomban vannak az új, polimer alapanyagú öt- és tízfontos bankjegyek.

Az ötfontoson Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, az új tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen portréja látható.

Az új, ugyancsak polimer alapanyagú 20 fontos jövőre kerül forgalomba, J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész önarcképével.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Így még értéke is lesz a melegségnek.

Elég lett volna megjegyezni csak annyit, hogy egy tudós, matematikus került a bankjegyre. Miért kell egy értékes emberről, vagy bárkiről, a hírekben azt is közölni, hogy milyen beállítottságú volt?
RonaGyuri
gátlástalan idétlen barmok!! Ez a bunkóság legalja! Ne már, akinek Turingról az jön le, hogy egy meleg tudós az tényleg a legalja!!! =))
durbinsc
...Az Enigma feltörhetetlennek tartott kódolását az angolok és a franciák kudarcai után először a lengyel Marian Rejewski vezette, kriptográfusokból és más matematikusokból álló csoport törte fel 1932-ben. A lengyelek munkája alapján a későbbi változatokat a Bletchley Parkban állomásozó szövetséges csoport fejtette meg elektromechanikus, később elektronikus számítógépekkel...
teuton
ES??? Nem mindegy, hogy valaki meleg, langyos, vagy hideg??? Az hir lenne, hogy kek szemü, feketehaju, vagy hany eves? Az sem hir mar, hogy egy szinesbörü az USA elnöke lett, egy nö allamfö vagy hadügyminszer, kiveve MO-ot... Nemetorszagban Berlin föpolgarmestere nyiltan vallalta a homoszexualitasat, a volt külügyer meleg volt es a mostani egeszsegügyi miniszter is az. Szineszek, politikusok, müveszek es focistak is bevallaljak. Ez egy nyilt, demokratikus, liberalis tarsadalomban NEM HIR, csak bunko illibeknek!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.