Martin Selmayr jövő héten lemond az Európai Bizottság főtitkári posztjáról azon aggályok eloszlatása érdekében, amelyek szerint Ursula von der Leyen elnökké választásával túl sok lenne a német a testület vezetésében – jelentette kedden a Politico.

A vitatott körülmények között kinevezett Selmayr azt közölte a brüsszeli hírportállal, hogy döntéséről tájékoztatta az uniós tagállami vezetők által Jean-Claude Juncker utódjául jelölt von der Leyent is, akinek megbízatásáról kedd este dönt az Európai Parlament.

Azt mondtam neki, a legfontosabb most az, hogy megnyerje ezt a szavazást

- jelentette ki.

Von der Leyen már előző nap utalt Selmayr távozására, amikor kiemelte, csak egy magas rangú német lehet a bizottság vezetésében, és ez remélhetőleg ő maga lesz.

Sokan bírálták a "hivatali visszásságokat", amelyeket szerintük elkövettek a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász tavaly februári kinevezésekor.

Az egyesek által "buldózerként" jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayrt a nyilvánosság számára teljességgel váratlanul választották meg, Emily O'Reilly uniós ombudsman szerint egyenesen "puccsszerűen".

Selmayr úgy vélekedett, hogy utódja nagy valószínűséggel egy francia tisztségviselő lesz, például Olivier Guersent, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatási, pénzügyi stabilitási főigazgatóságának vezetője.

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.