Emmanuel Macron francia államfő Elisabeth Borne közlekedési minisztert nevezte ki kedd este új környezetvédelmi miniszternek a délután lemondott Francois de Rugy helyére – jelentette be a francia elnöki hivatal.

A közvélemény előtt szinte ismeretlen 58 éves technokrata politikus két éve tagja a francia kormánynak, és a tárcája eddig a környezetvédelmi minisztérium felügyelete alá tartozott. Új tárcavezetőként korábbi posztját is megtartja.

Elisabeth Borne a kormányba lépése előtt a párizsi tömegközlekedési vállalatot, az RATP-t vezette. Nevéhez fűződik az állami vasúttársaság, az SNCF reformját előíró törvény tavalyi elfogadtatása.

Francois de Rugy egy, a Mediapart oknyomozó portál által közölt tényfeltáró cikksorozat miatt nyújtotta be lemondását. Fotókkal illusztrált cikkeiben az internetes újság azt írta, hogy Francois de Rugy a nemzetgyűlés elnökeként 2017-ben és 2018-ban állami pénzen luxus magánvacsorákat szervezett a hivatalában.

"A támadások és a médialincselés, amelynek családom ki van téve, oda vezetett, hogy hátralépjek. A védelmem érdekében szükséges erőfeszítések miatt nem tudom nyugodtan és hatékonyan ellátni azt a feladatot, amellyel a köztársasági elnök és a miniszterelnök megbízott" – írta a Facebookon a francia miniszter, aki azt is bejelentette, hogy rágalmazás miatt feljelenti a Mediapart-t.

Egy év alatt ő a második környezetvédelmi miniszter, aki lemond, elődje, Nicolas Hulot tavaly augusztusban amiatt mondott le, hogy az ország lassan halad környezetvédelmi céljai elérésében.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.