Noha a hivatalos adatok szerint az Európába irányuló migráció valamelyest csökkent, a Földközi-tengeren még mindig kritikus és aggasztó a migrációs helyzet, még mindig túl sokan indulnak el, életüket kockáztatva a jobb élet reményében – jelentette ki Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos Strasbourgban szerdán.

Uniós biztos: "Ha valaki segítséget nyújt migránsoknak, azt nem szabad bűncselekménynek minősíteni"
Fotó: Youtube

Az uniós biztos az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a földközi-tengeri humanitárius segítségnyújtásról szóló vitáján hangsúlyozta, a területen tevékenykedő civil szervezetek nagyon fontos szerepet töltenek be az életmentésben, közel 730 ezer embert hoztak partra 2015-óta. Meg kell különböztetni azonban a bűncselekménynek minősülő embercsempészetet és a bajbajutott embereknek nyújtott segítségnyújtást – jelentette ki.

"Ha valaki segítséget nyújt migránsoknak, azt nem szabad bűncselekménynek minősíteni"

- közölte.

Az Európai Unió és tagállamai számára nemzetközi jog szerinti és erkölcsi kötelessége, hogy életeket mentsenek. A menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében létrehozott, a Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti művelet erre nem a legjobb megoldás – tette hozzá.

Tovább kell küzdeni az embercsempészet ellen, valamint támogatni kell a biztonságos és emberhez méltó alternatívák megtalálását. Ennek jegyében a tagállamoknak segíteniük és gyorsítaniuk kell a nemzetközi védelemre jogosultak áttelepítését Európába. Mivel nem lehet elkerülni, foglalkozni kell azzal a problémával is, hogy bizonyos körülmények között embermentő hajók kötnek ki Európában – hangoztatta.

Ilyen esetben nagyon fontos eszköz a szolidaritás, de nem rögtönzött, hanem előre tervezett, közös, fenntartható megoldásra van szükség a migránsok kiszállását követően

- húzta alá.

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere beszédében hosszú távú, humánus és átfogó megoldás kialakítására szólított fel a migrációs nyomás kezelése érdekében. Mint mondta, a humanitárius helyzet, a rászorultak megmentése ellenére nem kielégítő. Annak ellenére sem, hogy egyes tagállamok ellenállása mellett civil szerveztek is folytatnak mentési műveleteket.

Lényegi áttörés, a válsággal szemben ellenálló megoldás érdekében az uniós tagállamok önkéntes alapú, felelős, és szolidáris részvételére van szükség

- emelte ki.

Mint közölte, a finn uniós elnökség humanitárius és átfogó útmutatóval kíván szolgálni, hogy a migránsok mentésével kapcsolatban miként kívánatos fellépni függetlenül attól, hogy hol szállnak partra. Arra kell törekedni, hogy a menekültek teljes körű védelmet kapjanak, és a nemzetközi jogot mindenhol maradéktalanul érvényesítsék a menekültügyi eljárások során – közölte.

"A mediterrán országok részéről azt várjuk, hogy megfelelő mentőszolgálatokat hozzanak létre, a többi tagállam feladta pedig a határvédelem az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex műveleteinek keretében"

- fogalmazott a finn európai ügyekért felelős miniszter.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő hozzászólásában hangsúlyozta, a szigorúbb határvédelem miatt kevesebb bevándorló vész oda a Földközi-tengeren. A tömeges haláleseteket az okozza, ha Európa hagyja, hogy az embercsempészek és tisztázatlan hátterű civil szerveztek hajói zavartalanul működjenek a tengeren.

"Az a helyes humanitárius támogatás, ha világossá tesszük, hogy az illegális határátlépés nem járható út" – fogalmazott.

Ha Európa nem védi meg magát, rövid időn belül olyan népesedési, biztonsági és kulturális változások következnek be, amelyek az európai civilizáció és az Európai Unió végét jelenthetik

- jelentette ki.

Hozzátette, az EU külső, szárazföldi és tengeri határait is meg kell védeni, az embercsempészetben segédkező civil szervezetek hajónak működését meg kell akadályozni, meg kell különböztetni a gazdasági bevándorlókat a valódi menekültektől, és a segítséget kell odavinni, ahol a baj van és nem a bajt idehozni. A határvédelem nem csak Európát védi, hanem emberéleteket is ment – mondta.

"Európa a mostani új vezetéssel lehetőséget kapott, hogy végre cselekedjen, józanul, valóban emberbaráti módon, életeket mentsen, és egyúttal megvédje az európai emberek érdekeit is" – emelte ki a képviselő.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Magyarországon hajléktalannak, menekültnek segítséget nyújtani bűncselekménynek számít az alapkatyvasz és a nagyon keresztény kormány szerint. Ezért is éheztetik a menekülteket a tranzitzónában, ezért is marad ott a kerítés ahol van a külügyi államtitkár szerint. Magyarországot remélem ezért büntetni fogja az EU, hidvéghi pedig szégyellje magát a kijelentéseiért. Van abban burkolt sorosozáson és xenofóbián keresztül minden.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
És ha ezek a migránsok követnek el bűncselekményt, akkor végül is ki követte el?! Szerintem az is bűnös, aki segített nekik. Jól tudjuk, milyen célokkal jönnek...
Commenter
Magyarországon hajléktalannak, menekültnek segítséget nyújtani bűncselekménynek számít az alapkatyvasz és a nagyon keresztény kormány szerint. Ezért is éheztetik a menekülteket a tranzitzónában, ezért is marad ott a kerítés ahol van a külügyi államtitkár szerint. Magyarországot remélem ezért büntetni fogja az EU, hidvéghi pedig szégyellje magát a kijelentéseiért. Van abban burkolt sorosozáson és xenofóbián keresztül minden.
Nessy
Milyen célokkal menekültek az emberek pl. Amerikába a II. világháború idején? Magyarországról is sok százezren! 1956-ban miért menekültek sok ezren? Talán, ha a hatalmi harc hevében nem bombázzák porig a városokat, falvakat, tönkretéve milliók életét, nem indultak volna annyian a világnak! Az viszont tény, hogy nem Amerika vagy Oroszország felé vették az irányt! Pedig elsősorban nekik köszönhető mindez.
Peller Anikó
@Nessy: 56-ban sok ezren menekültek tőlünk. Most meg sok sok millióan menekülnének hozzánk, Európába a sivatag elől, egymás elől, a betegségeik elől. Afrika sokkal gyorsabban szaporodik mint ahogy hajókra raknád őket, Afrika fele 10 év alatti gyerek.

Szembe kell nézni a rideg valósággal, nem fogadhatod be őket, mert mindet etetned kellene, kezelni az édcet, Ebolát, maláriát, tébécét. És nem egy magasan képzett társaság.

Másik világ, soha nem fognak beilleszkedni, az arabok ráadásul gyilkológépek a vallási neveltetésük miatt, te csak gyaur kutya leszel akármit segítesz nekik.

A felmelegedés és a túlnépesedés nem amerika vagy oroszország bűne, ez sajnos a végzetünk. A háborúk csak segítettek neked, hogy most élhess. Ezek nélkül már régen magunkra szakítottuk volna a világot, hiszen így is ott állunk a kipusztulás, a tömeges kihalás kapujában. Sok az eszkimó.
Nessy
@Peller Anikó: Igen, van igazságod. Egy más világ. Mint ahogy anno mi is egy más kultúrából más világból érkeztünk a kárpát medencébe.
Imádkoztak is a már itt élők: A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket.
Köszönöm, ismerem a háborút, Volt szerencsém élvezni az égő házból menekülést, Budapest ostromát, a csillaghegyi árviz elül menekülést, éhezést, az oroszok bejövetelét. Talán ezért nem tudok minden menekülőt gyűlölni. Bár megoldást sem erre, sem a klímaváltozásra nem tisztem találni.
tulipan
Most meg, mii van, már megint? Ezeknek a végletekig beképzelt, mocskos pofájú, fehér férfiaknak már meg, ENNYIRE GYENGE lenne az ÖNBIZALMUK??? Ezért aztán a nők a "hibásak"??? NEVETSÉGES!
168ora.hu/itthon/a-feher-ferfiak-apokalipsziserol-es-a-nok-szamara-vonzo-negerek-aradatarol-ertkeznek-a-kormanyparti-demokrataban-17
Cincinntatus
Bill Gates, aki sokat tett le az emberiség asztalára nem szélsőjobbos, mégis amikor a német Welt am Sonntagnak adott interjút, többek között azon véleményét ecsetelte, hogy az Afrikában tapasztalható népességrobbanás „hatalmas migrációs nyomást” fog helyezni Európára.
Akkor a kontinens, amely jelenleg hatalmas lehetőségeket kínál mind az 500 millió lakosának és a civilizáció mintájaként szolgál az emberiség számára, akkor
A NEM TÚL TÁVOLI JÖVŐBEN EL FOG MERÜLNI A KÁOSZBAN.

Egy olyan apró régió, mint Európa, nem képes felvenni Afrika teljes népességi többletét.
Csizmás Kond
Legelőször azokat kell lakat alá helyezni akik innen ösztönzik a migrációt, és megszűnik az magától.
tulipan
@Csizmás Kond: Kire gondoltál ezzel, te narancsos hantaboy??
Nessy
A történelem ismétli önmagát! Mi / kik okozták az ókori nagy kultúrák / birodalmak bukását? A "barbárok, vandálok", akik bizony itt éltek ezen a kontinensen! Igaz, a későbbiekben az európaiak hittérítés égisze alatt, raboltak, gyilkoltak más kontinenseken!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.