Az emberkereskedelem és kiskorúak elleni szexuális visszaélések vádjával letartóztatott Jeffrey Epstein milliárdos nem helyezhető szabadlábra még 500 millió dolláros felajánlott óvadék ellenében sem – jelentette be csütörtökön New Yorkban Richard Berman szövetségi bíró.

A bíró közölte: a július 6-án letartóztatott Epstein veszélyt jelent a közösségre, és

ez a tény a döntés fő magyarázata.

Berman két tanúvallomását idézett ezzel kapcsolatban. Epstein két volt áldozata, Annie Farmer és Courtney Wild, a héten meghallgatáson jelent meg a bíró előtt, és saját biztonságukra, valamint a többi áldozat épségére hivatkozva arra sürgette a bírót, hogy ne helyezze szabadlábra a milliárdost.

Korábban Epstein ügyvédjei azt javasolták, hogy védencük szabadlábon várhassa ki a tárgyalást, helyezzék házi őrizetbe a manhattani otthonában, megfigyelő kamerákkal és fegyveres őrökkel. A bíró "teljességgel alkalmatlannak" minősítette a felvetést. A manhattani ügyészség azzal érvelt az előzetes letartóztatás fenntartása mellett, hogy Epsteinnek minden oka és minden anyagi eszköze megvan ahhoz, hogy elhagyja az országot. Emellett fennáll a veszélye a tanúk megfélemlítésének és a nyomozás befolyásolásának kísérlete is – hangsúlyozta az ügyészi hivatal.

Az óvadék elutasítását szorgalmazó ügyészi hivatal közölte azt is hogy Epstein manhattani lakásának széfjében Epstein fotójával, de álnévre kiállított osztrák útlevelet találtak, mellette több mint 70 ezer dollár készpénzt és 48 darab nagy, értékes gyémántot. A bíró egyetértett az ügyészek érvelésével és rámutatott arra is, hogy Epsteinnek magánrepülőgépei vannak és lakással rendelkezik Párizsban.

A 66 éves milliárdosra, ha bűnösnek találják, akár 45 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak. Jelenleg Manhattannek abban a legszigorúbb börtönében őrzik, ahol a terrorizmussal gyanúsítottakat és a gengsztereket tartják fogva. Legutóbb a Köpcös néven ismert mexikói drogbárót, Joaquín Guzmánt őrizték itt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.