A britek többsége nem örül, hogy Boris Johnson, a kormányzó Konzervatív Párt új vezetője lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke szerdától, de a legtöbben ennek ellenére sem akarnak idő előtti parlamenti választást.

A britek nem örülnek Boris Johnsonnak

A volt brit külügyminiszter hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői posztjáért.

A két jelölt közül a Konzervatív Párt csaknem 160 ezer tagja választhatta meg az új vezetőt postai szavazással.

A szavazási folyamat hétfő este zárult le, az eredményt kedd délután jelentette be a londoni Queen Elizabeth II konferenciaközpontban a vezetőválasztás szervezéséért felelős tory frakciótestület, az 1922 Bizottság társelnöke, Cheryl Gillan.

Gillan ismertetése szerint Hunt 46 656, Johnson 92 153 szavazatot kapott. A szavazáson a Konzervatív Párt tagjainak 87,4 százaléka vett részt.

Johnson győzelme a miniszterelnöki tisztség elnyerését is jelenti. May szerdán adja át a pártvezetői és a kormányfői tisztséget utódjának.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov a vezetőválasztás eredményének keddi bejelentése utáni gyorsfelmérésében kimutatta, hogy a britek 10 százaléka elragadtatással, 18 százaléka elégedettséggel fogadta Johnson győzelmének hírét.

Az 1730 fős reprezentatív választói mintán belül ugyanakkor 10 százalék csalódottságának adott hangot, 38 százalék pedig lesújtó fejleménynek tartja Boris Johnson miniszterelnökségét.

A válaszadók 37 százaléka gondolja úgy, hogy Johnsonnak haladéktalanul előrehozott parlamenti választást kell kiírnia, 43 százalék szerint erre nincs szükség.

Boris Johnson kedd késő délután kötetlen zártkörű ülésen találkozott a Konzervatív Párt parlamenti képviselőivel, és a megbeszélésről kiszivárgott hírek szerint ő is azt mondta, hogy a 2022-ig tartó parlamenti időszak végéig nem akar választást kiírni.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője kedden parlamenti választás kiírására szólította fel Johnsont, mondván: az új miniszterelnök személyéről nem egészen 100 ezer ember döntött, olyanok, akik nem képviselik reprezentatív módon a brit társadalom egészét.

Corbyn a BBC televíziónak bejelentette azt is, hogy a Munkáspárt bizalmatlansági indítvány beterjesztését tervezi Boris Johnson kormánya ellen.

Arra a kérdésre, hogy ez mikor várható, a Munkáspárt vezetője csak annyit mondott, hogy az időpont "érdekes meglepetés lesz".

Theresa May távozó miniszterelnök kedden gratulált Johnsonnak, és közölte: maradéktalanul támogatja majd az új miniszterelnök munkáját.

May már a vezetőválasztási folyamat elején bejelentette, hogy utódja megválasztása után sem távozik a politikából, alsóházi képviselő marad, és átül a konzervatív frakció hátsó padsoraiba.

Theresa May elődje, David Cameron – aki a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott, a kilépést pártolók szűk többségű győzelmével végződött népszavazás után lemondott – annak idején visszaadta képviselői megbízatását és kivonult a brit nagypolitikából.

Jeremy Hunt, Johnson vetélytársa a BBC televíziónak nyilatkozva mélységes csalódottságának adott hangot, amiért alulmaradt a vezetőválasztási versenyben. Kijelentette ugyanakkor, hogy meggyőződése szerint Johnson "remek munkát" végez majd miniszterelnökként.

A külügyminiszter elismerte, hogy kezdettől meglehetősen nehezen elérhető célkitűzés volt számára a pártvezetői és a kormányfői megbízatás elnyerése. Az EU-tagságról tartott népszavazáson ugyanis ő köztudottan a bennmaradásra voksolt, és szerinte a párttagságból sokan úgy gondolhatták, hogy most már ideje olyasvalakit vezetőnek választani, aki a kilépésre szavazott.

Jeremy Hunt hozzátette: visszatekintve most már úgy látja, hogy ez leküzdhetetlen akadály volt számára a versengésben.

Hunt ezzel kimondatlanul arra is utalt, hogy Theresa May 2016-ban szintén a bennmaradásra szavazott. A Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának ugyanakkor Boris Johnson az egyik frontembere, és Johnson volt a népszavazás Brexit-párti kampányának zászlóvivője is.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök keddi nyilatkozatában azt üzente Boris Johnsonnak, hogy a többi ellenzéki párttal együttműködve mindent megtesz a Brexit, különösen a megállapodás nélküli Brexit megakadályozásáért.

Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt az EU-tagsági népszavazáson, és Sturgeon azóta többször is kijelentette, hogy Skóciát nem lehet akarata ellenére "kirángatni" az EU-ból.

Keddi nyilatkozatában a skót kormányfő azt mondta: Johnsont "elvek és meggyőződés nélküli embernek" tartja, olyasvalakinek, akinek nincs reális elképzelése arról, hogy mi lenne jó az országnak.

Nicola Sturgeon szerint Johnsonnak egész eddigi felnőtt életében egyetlen célkitűzése volt: az, hogy miniszterelnök legyen és beköltözhessen a Downing Streetre.

"Remélem, hogy rácáfol a vele kapcsolatos legrosszabb előrejelzésekre, de kétségeim vannak" – tette hozzá.

Forrás és kép: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Megérdemlik a brittek is!!! Még egy kócos a nemzetközi politikában!!!?? Sok jóra nem lehet számítani!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Megérdemlik a brittek is!!! Még egy kócos a nemzetközi politikában!!!?? Sok jóra nem lehet számítani!!!
papa.49
@Jozefina: Hát ez is a tramplira hajaz )))))))))))
papa.49
@durbincs: Elfelejtetted magadat JUTALMAZNI, nosza kapd elő amid van és KÉNYEZTESD MAGAD TÖKKELÜTÖTT )))))))))))))))))
menekült
Érthetetlen, hogy ezt az embert hogy választhatták meg az angolok miniszterelnöknek!? Jól megszívják a britek! Engem ugyan nem érint, már nem sokáig bírom itt, de ezeknek itt nagyon kemény lesz ezzel a pasival, és megállapodás nélkül kilépni az únióból. Az angolok hibát hibára halmoznak.
És még így is fényévnyi előnyük van mocsokországgal szemben.
Commenter
Ha nem tetszik nekik Johnson, használják ki az előrehozott választások lehetőségét. Nálunk már úgysem lesz ilyen jó darabig. A Brexitet köszönjék annak a Farage-nak aki azt találta mondani, hogy Belgium nem nemzet.
Bennünket már Enver Hodzsa népe is beelőzött-holott már rég be kellett volna érnünk minimum Ausztriát.
csak úgy....
@menekült: nem választották, a lemondott rézitöl örökölte a posztot ,egy párton belüli szavazáson.
menekült
@csak úgy...: Pláne. Senki nem boldog ettől. Ha mégis lesz választás, szerintem Borist ejtik.
verőce21
Ez a Johnson is olyan gyerek, mint nálunk itthon bármelyik lipsi párt vezetője. Egy programpontja volt, szeretne miniszterelnök lenni! (Mázlija volt, ölébe hullott, hogy May lemondott.)
Nálunk erre legalább öt-hat önjelölt van! De Johnson is olyasvalaki - mint az itthoni önjelöltek -, akinek nincs reális elképzelése arról, hogy mi lenne jó az országnak!
karma1
De azert megvalasztottak,... Ugy kell nekik... Pont ugy, mint a hulye magyar birkak a puhost...Hiaba, a lovat le lehet vinni a folyora inni, de inni helyette nem lehet...:o((((
Jozefina
@csak úgy...: Igen
"Konzervatív Párt csaknem 160 ezer tagja választhatta meg az új vezetőt postai szavazással.
Gillan ismertetése szerint Hunt 46 656, Johnson 92 153 szavazatot kapott. A szavazáson a Konzervatív Párt tagjainak 87,4 százaléka vett részt."
Ez messze nem a brittek választása volt!!! Normális ember ilyet el sem fogadna!!!
Eriksson
A hír az, hogy: Nagy többséggel Boris Johnsont választotta a brit kormányzó Konzervatív Párt az Egyesült Királyság miniszterelnökévé.
Tehát nem népszavazás, nem választás volt, hanem a kormányzó Konzervatív Párt belső döntése, hogy May el, és jöjjön helyette a Johnson.
Aztán a megfelelő időben majd lesznek hivatalos választások, addig ez így marad.
karma1
@Jozefina: A helyzet teljes tisztazasa erdekeben meg kellene rendezni az elorehozott valasztasokat - Corbyn is erre hajt, mint a munkaspart vezetoje. Meg egy ekkora bohocot raszabaditani a nemzetkozi politikai eletre kesz III. VH-s helyzet!
Ha a harom fohulye (trump, kimdzsongun, meg ez a boris) meg a 2 eszesebb sumak (hszi csin ping meg a putyin) leulnek egy asztalhoz veletlensegbol, hat siman kirobbantjak a III.VH-t.
kokopelli
@karma1: a sikerhez az is elég,ha egy ugyanolyan "fodrászkataszrófás" US-államfő megállapítja,hogy "jó munkát
fog végezni"! Megtalálják még egymást? Férfiszerelem lesz belőle? (;-))
karma1
@kokopelli: Na bakker, majd jon a sok dilifrizuras voros kis utod!...:o)))) trump kijelentette, hogy ot szeretik Angliaban... Aha,... az ellene tunteto tizezrekrol tudomast sem szerzett... Meg egy ekkora holyagot!
kokopelli
@karma1: A Tramp-li egy viccfigura! Olyannyira,hogy errefelé már a hírekben is csak "egysoros"! A baromságai
is csak az IQ-ját igazolják! A kezdetén még a német őseit is letagadta,holott az a németeknek lett volna kényes!
kokopelli
@menekült: Már 2016-ban "le volt kártyázva",amikor a háttérben mozgó Farage a Tramplit N.Y-ban felkereste a
Tower-jában! A viszonlátogatás is meg volt,már úgy mint az USA elnöke! Ez a Farage mozgatja a brexit-bábokat,
úgy hogy még az Orbánt is belekeverte a menekültmizériába!Nem tudom,hogy az Orbán látta-e,hogy hogy kente
a saját ß@rát a magyar ME-re,a hamisított óriásplakátok miatt! T.k ez a Farage a keleteurópai nemzetek munka-
vállalóival uszította a népét!..futó TV kamera előtt áztatta el az Orbán V.-t! A kis bozontos szőke "niemand" csak
egy báb a Farage kezében!
menekült
@kokopelli: Hát, én azért abba nem látok bele, hogy Farage, ez a legeuroszkeptikusabb angol kiket irányít és hogyan, de az biztos, abban igazad van, hogy Johnson egy báb, ezért nem értem, minek a briteknek egy ilyen vezető.

Farage, az imádja 0rbánt, nem emlékszem, mikor áztatta el. De az biztos, hogy a Sargentini-jelentés vitáján ő is kimondta: nem Magyarországot, hanem 0rbánt támadják. Nem vagyok olyan eszes, hogy ezt a sok ellentmondó jelenséget összerakjam és mögé lássak. Talán éveknek kell eltelni, hogy visszatekintve minden a helyére kerüljön, legalábbis az én fejemben.
kokopelli
@menekült: Éppen tegnap néztem meg egy filmet,amely a brexit történetéről és a bábokat mozgató
háttérről szólt,ill. amiben a Farage volt főszereplő! Igen évek kellenek,mert csak akkor jönnek a napvi-
lágra, ha bukás van,vagy ha a független újságírók összerakják a részleteket!Már cca. 4-5év telt el a brexit
beindulása óta,tehát lassan szellőztetnek!!
Kétszer néztem meg a filmet,mert én sem akartam elhinni!
(az újságíró megkérdezte a Faragot,hogy milyen kép ez a nagy kamion oldalán,amire ő azt mondta,hogy
ez a sok-sokezres emberkígyó a balkánra érkező törököket és nem a szíriai háború elől menekülőket áb-
rázolja! Erre mondta,riporter,hogy ez a kép Szíriában készült,és megutatta kicsiben!A válasz az volt,hogy
a képet ő a magyar ME Orbán Viktortól kapta egy balkánon felvett emigráns tömegről akik Európában a-
kar bejutni,..stb...stb! Már egymást is ß@rban hagyják,ha a nyakkendő szorul!Ma már felgyorsult a dolog,
mert a net gyors,és nem felejt!
menekült
@kokopelli: Nem első eset, hogy az 0rbánmédia hamis képekkel uszít a menekültek ellen. De Farage-ról sokat elmond, hogy akármilyen nagyeszűnek és fifikásnak tartják, ellenőrzés nélkül átvesz egy hamisítást.
Nem is értem, hogy terjedhetnek féknyúzok, ma, amikor a neten minden ellenőrizhető.
kokopelli
@menekült: A 70-80 éves polgárokmak is annyit ér a voksa,mint az unokának,aki "otthon van" a Net-en!
Két perc alatt megtaláltam (az én koromban),hogy a Trampli miért üdvözölte a Johnsont! Mert a Farage keze
van a scheggében,azaz a Trampli haverjának a mancsa! Majd az "amik" söprik ki Angliát!.. (;-))
(elég sok ír nemzetségű gazdag család él az USA-ban,akik végre visszavághatnak a történelmi megaláztatás
miatt! (most megy egy sorozat az írekről egy család tükrében az USA-ban:"Blue Bloods" !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.