Donald Trump amerikai elnök ügyvédjei képviselőket perelnek annak érdekében, hogy ne juthassanak hozzá az elnök korábbi adóbevallásához.

A perkérelmet az elnök ügyvédjei egy washingtoni bíróságon nyújtották be kedden a képviselőház ellenőrzési bizottsága, illetve annak tagjai ellen azért, hogy ne férhessenek hozzá Trumpnak a New York államban benyújtott korábbi adóbevallásaihoz.

Trump ügyvédei beperelték azokat a képviselőket, akik az elnök korábbi adóbevallásaira kíváncsiak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

New York államban demokrata párti többségű törvényhozása július elején szavazta meg azt a törvényt, amely lehetővé teszi a törvényhozóknak állampolgárok adóbevallásának megtekintését. A szintén demokrata többségű szövetségi képviselőház ellenőrzési bizottsága ezt követően kérelmezte Donald Trump korábbi adóbevallásait, azzal a nyilvánosan kifejtett szándékkal, hogy betekintsenek elnökségét megelőző üzleti tevékenységébe.

Trump ügyvédjei perkérelmükben azzal érvelnek, hogy a New Yorkban elfogadott törvény sérti az elnök alkotmányos jogait. "A törvényt azért hozták meg, hogy megtorolják az elnök politikai állásfoglalásait, politikai hitvallását, szólásszabadságát, beleértve a 2016-os elnökválasztási kampányban kifejtett álláspontjait is" – olvasható a beadványban, amelynek részleteit idézte az amerikai sajtó. Az ügyvédek szerint mivel a washingtoni képviselőház bizottságának vezetője a törvény alkalmazásán gondolkodik, ezért – mint írták – "Trump elnök arra kényszerült, hogy peres úton védje meg jogait".

A képviselőházi bizottság szóvivője nem kívánta kommentálni a perkérelmet. Donald Trump adóbevallását törvényhozók már többször firtatták. Az amerikai pénzügyminisztérium azonban minden alkalommal elutasította a kérelmeket, arra hivatkozva, hogy parlamenti bizottságoknak nincs jogalapjuk arra, hogy betekintsenek az elnök adóbevallásába.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Madácsi Pali
Ez felér az adócsalás beismerésével. Azonnal fel kellene menteni.
namihami
Miért kellene nekünk egy ország vezetőjének adócsalása miatt olyan messzire menni?
Nem hiszem, hogy erre ne találhatnánk sokkal közdlebb példát. Csak olyat nem, aki lépni merne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.