A nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány esete bebizonyította, hogy az állam "újraindítására" van szükség Romániában, vagyis szakértelmük és nem a politikai engedelmességük alapján kell kiválasztani köztisztségviselőket – hangoztatta kedden Klaus Iohannis államfő a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülését követő sajtónyilatkozatában.

Beleroppant a kormány az elképesztő bűnügybe

Az elnök szerint a korrupció és hozzá nem értés aláásta a nemzetbiztonságot, tönkretette az államot, amely már képtelen megvédeni polgárait, nem képes garantálni legfontosabb emberi jogukat, az élethez való jogot.

"Azért jutottunk ide, mert az utóbbi évek kormányai megtöltötték az országot hozzá nem értő tisztségviselőkkel, és elüldözték a szakembereket" – jelentette ki Iohannis.

A jobboldali államfő a szociálliberális kormánykoalíció ásta alá a nemzetbiztonságot az igazságszolgáltatási törvények módosításával, a közbiztonsági rendszerben bekövetkezett nyugdíjazási hullámmal, a börtönbüntetések lerövidítésével.

A CSAT-ban valamennyi érintett intézmény bemutatta jelentését a meggyilkolt lány esetéről, az elnök pedig a segélyhívások pontosabb helymeghatározását, a reakcióidő lerövidítését, és az erőszakos bűncselekmények büntetésének szigorítását célzó intézkedéseket sürgetett.

Középtávon Iohannis szerint a közintézmények a köztisztségek politikamentesítése, a félreállított, elüldözött szakemberek visszahozása lehet megoldás.

A CSAT ülése után Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő a belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatót, amelynek éléről kedden délben lemondott az alig hat napja beiktatott Nicolae Moga belügyminiszter. A kormányfő elmondta: Mihai Fifor kormányfő-helyettest jelölte ideiglenes tárcavezetőnek. A jobboldali elnök támadásaira reagálva annyit mondott: ebben a helyzetben nem a bűnbakkeresés, az egymásra mutogatás a megoldás, elutasítja a társadalom megosztását.

Dancila kijelentette: nyitott arra, hogy a – kormánypárt elnökeként – rendkívüli ülésszakra hívják a parlamentet és sürgősségi kormányrendelettel hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek elkerülhetővé teszik a caracalihoz hasonló tragédiákat.

Romániában hatalmas közfelháborodást okozott a dél-romániai Caracalban múlt héten elrabolt, megerőszakolt és megölt Alexandra ügye, miután kiderült, hogy hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot elrablója telefonjáról, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Ez a 112-es segélyhívó egy nagy kabaré! Az átkosban remekül működött a 07 - miért kellett kipöckölni erre az idiótaságra? Hallottam már olyat is, hogy a Margit szigetre hívott mentőt a 112 diszpécsere nem tudta, hova küldje! És nem feltétlenül ő volt a hibás!
Jozefina
Ez mintha ránk is vonatkozna:
"Azért jutottunk ide, mert az utóbbi évek kormányai megtöltötték az országot hozzá nem értő tisztségviselőkkel, és elüldözték a szakembereket" – jelentette ki Iohannis.
laja70
Jó nagy fideszbirkák, amelyikek (nem akik) a Facebook hozzászólásokai írták!!! Ezek a pártfüggők.
advocat
Ott még tudják, hogy mi a kötelességük! Ez már olyan európai. Nálunk? Hmmmmm!
Eladott Ország
Attól, hogy beáldoznak egy parasztot, még velejéig korrupt a román adminisztráció. Nem azt mondom, hogy az itteni jobb, csak azt, hogy a román sem a mintademokrácia. Mondjuk itt aztán várhatnánk, hogy Don Pintér lemondjon.Nálunk meg Pintér "olajoshal" Sanya bezzeg milyenen szépen fényképezkedett a Hableány roncsánál! Most már lényegében mindegy, hogy melyik irányban hagyod el az országot, az hozzánk képest nyugat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.