A hűséghullámok növelik az elhalálozás veszélyét.

Feltűnően sokan haltak meg Németországban a 2018-as nyári rekordmeleg idején, akár tízezer áldozata is lehetett a kánikulának a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap jelentése szerint.

Tavaly júliusban és augusztusban, az év legforróbb hónapjaiban felszökött a halálozási ráta, holott nyáron rendszerint viszonylag kevesen halnak meg, és a legtöbb haláleset télen, az influenzaszezonban történik.

A legnagyobb kánikula idején, július 23. és augusztus 9. között nyolcezerrel több halálesetet regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában, és augusztusban 8,14 volt az évesített halálozási ráta – az ezer lakosra jutó halálozások száma éves szintre számolva –, ami 2003 óta a legmagasabb

– írta a FAS, kiemelve, hogy a 2003-as nyári hőséget az évszázadok óta legnagyobb európai természeti katasztrófaként tartják számon, a kánikula 50-70 ezer ember halálát okozhatta a kontinensen.

Meglepő dolog miatt haltak meg tömegesen Németországban

Hozzátették, hogy

2018-ban rekordmeleg volt a nyár Németországban, az április és augusztus közötti hónapok alkotják a legmagasabb átlaghőmérsékletű időszakot a rendszeres meteorológiai adatfelvétel 1881-es kezdete óta. Szakértők ezért összefüggést látnak az időjárás és a halálozási ráta alakulása között, bár a részletes számítások még hátravannak.

A halálozási arányszám ugyan nem veszi figyelembe a vizsgált népesség korösszetételét, de a német társadalom elöregedésének hatását kiszűrve is feltűnő növekedés látható a tavaly nyári halálozási adatokban. Werner Brachat-Schwarz, a Baden-Württemberg tartományi statisztikai hivatal szakértője a FAS-nak készített elemzésében kimutatta, hogy

júliusban és augusztusban nagyjából 7100-zal emelkedett a halálozások száma az egy évvel korábbihoz képest, az évszak egészét tekintve pedig hozzávetőleg 10 ezer olyan haláleset történhetett 2018 nyarán, amelyben szerepe volt a kánikulának. Ez nagyjából a 2003-as rekordmeleg németországi pusztításával egyenlő.

Andreas Matzarakis, a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) szakértője hozzátette: az adatbázis még túl csekély messzemenő következtetések levonásához, de az eddigi adatok arra utalhatnak, hogy az utóbbi években nyaranta megugrott a halálozások száma. Ez összefügghet azzal, hogy egyre hosszabbak és súlyosabbak a hőséghullámok, ami pedig az éghajlatváltozás hatása lehet – fejtette ki a meteorológus.

Jürgen Kropp, a klímaváltozás hatásaival foglalkozó potsdami kutatóintézet (PIK) szakértője viszont arra figyelmeztet, hogy az eddigi adatokból

egész biztosan nem lehet katasztrófa-forgatókönyveket levezetni.

A hűséghullámok ugyan növelik az elhalálozás veszélyét az idősek körében, de a magas hőmérséklet egyedül nem okoz halállal végződő hőgutát – mondta a PIK munkatársa, hozzátéve: további részletes vizsgálatokat kell végezni annak tisztázásához, hogy valóban a nagy melegnek tulajdonítható-e a halálozások számának tavaly júliusi-augusztusi megugrása.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Majd orbán statisztikusai kimutatják, hogy a magyaroknak direkt jót tesz a meleg és megnőtt a szülési kedv!!!?? Méghogy klimavédelem???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Majd orbán statisztikusai kimutatják, hogy a magyaroknak direkt jót tesz a meleg és megnőtt a szülési kedv!!!?? Méghogy klimavédelem???
Eriksson
Az érszűkületeseknek kifejezetten jót tesz ez a meleg.
Yoda69
Ez miert meglepő? Köztudott hogy a hőhullám majdnem olyan veszélyes mint a fagy.
Eriksson
@Peller Anikó: Komolyan mondtam. Általában télen, tavasszal halnak meg legtöbben.
A meleg értágító hatású.
Peller Anikó
@Eriksson: Akkor ez halálozáshullám (a melegben) vagy a fiatalokat érinti, vagy az értágulatos öregeket.

Szerinted?
Peller Anikó
@Eriksson: Jaa, azt hittem a melegtől hullanak, kicsit félrevezetett a cikk,

"az év legforróbb hónapjaiban felszökött a halálozási ráta, holott nyáron rendszerint viszonylag kevesen halnak meg, és a legtöbb haláleset télen, az influenzaszezonban történik."

Akkor a nyári melegben -főleg az idősebbek- nem elég szerencsések. Jahh, ezt megoldottuk, kösz.
csipetke
Csak a címre:-ott a hőhullámok miatt halnak tömegesen,nálunk meg a lepusztult egészségügy miatt.Ennyi
Eriksson
@Peller Anikó: "A hűséghullámok ugyan növelik az elhalálozás veszélyét az idősek körében, de a magas hőmérséklet egyedül nem okoz halállal végződő hőgutát"
Az egész cikk egy oximoron.
csak úgy....
@Eriksson: @Peller Anikó: állapodjatok meg abban,hogy a meleg migráncsok tehetnek mindenröl. :)
különben,a temetkezési vállalkozók,még mindíg 27% áfával dolgoznak magyarországon? :)
Peller Anikó
@Eriksson: Nem. A jelenlegi magasabb hőmérséklet az egészséges emberek körében akik a fiatalabb korosztályhoz tartoznak egymagában nem okoz butaütést.

A bokaütéshez az kell, hogy az ember öregebb legyen, elhasználódjon a szervezete, érzékenyebb legyen a külső behatásokkra, nehezebben viseljék az áfát, magasabb a vérnyomásuk, gyakrabban járnak pisálni és marékszámra egyék a pirulákat meg az oxibiont.

A hőmérséklet növekedése egyedül is okoz hőgutát, ha az emelkedés elég nagy. Ma még nem elég nagy, ezért csak az öregek hullanak jobban. Majd ha kevés idő múlva a hőmérséklet 50-55 fokra kúszik, akkor már mindenki hullik jobban aki képtelen a 40 000 forintjából klímát üzemelni, bányában vagy Nautiluson lakni vagy az antearktiszra költözni.

És valóban, a 37 fokos migrácsok milliárdjai nem elhanyagolható szempont a klímaváltozásban, még ha nem is autóznak ész nélkül mint az idióta fehérember.
Eriksson
@Peller Anikó: Ja. A téma további boncolgatást is megérne, de most a külső hőhatás ürügyén tartózkodom tőle.
Mondjuk nem annyira hőgutától tartok, sokkal inkább másféle butától.
Peller Anikó
@Eriksson: Na, ezek se hógutát kaptak a buták, nem voltak elég szerencsések,
propeller.hu/nagyvilag/3443592-tobb-mint-tizennyolc-ezren-kerultek-korhazba-hoguta-miatt
Eriksson
@Peller Anikó: Akkor most már tudjuk, hogy mi a helyzet a világ keleti és nyugati felén.
A régi mondás jut eszembe: Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van. Sőt, nem ritkán esik az eső.
kokopelli
@Jozefina: Az a sánta benne,hogy idén volt minden idők legmagasabb hőmérséklete N.o-ban! A csúcs
42,6°C volt, és a kánikula is nagyon sokáig tartott!Magyar hírszolgálat a magyar kórházak állaga mellett,inkább
a külfölddel foglalkozik,mint minden más esetben!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.