Meghalt 93 éves korában Nuon Chea, a kambodzsai vörös khmer mozgalom főideológusa, akit Pol Pot diktatúrájában játszott kiemelt szerepe miatt kettes számú testvérként emlegettek.

Megerősítjük, hogy 2019. augusztus 4-én este elhunyt Nuon Chea 93 éves vádlott a Khmer Szovjet Barátság kórházban

– jelentette be Neth Pheaktra törvényszéki szóvivő.

Nuon Cheát és Khieu Samphant, az 1975-től 1979-ig fennálló kegyetlen rendszer államfőjét tavaly novemberben ítélte el népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre a Phnompenben ítélkező nemzetközi törvényszék. Nuon Chea állítólag szívbeteg volt.

Meghalt az egyik legrettegettebb kommunista

A vörös khmer rezsim halálos áldozatainak számáról csak becslések vannak, amelyek 1,7 milliótól 2,2 millióig terjednek. Kambodzsa lakosságának csaknem negyede vesztette életét vörös khmer kegyetlen uralma miatt.

Az emberek többsége a tömeges kivégzéseknek, illetve munkatáborokban éhínségnek, betegségnek vagy kínzásnak esett áldozatul.

Nuon Chea halála után az egykori vörös khmer felső vezetésből ketten maradtak rácsok mögött. A népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények miatt elítélt Khieu Samphan és a vörös khmerek hírhedt börtönének, a Tuol Szlengnek egykori parancsnoka, Kaing Guek Eav, mozgalmi nevén Duch elvtárs tölti életfogytiglani szabadságvesztését.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
...ez meghalt...de a kápók közül még sokan élnek...róluk "gondoskodtak" a rendszert túlélők?
fekete
Keleten pedig vigadoznak ugyan ezek az emberek.
Jozefina
Legalább a természetes fogyás besegít!!!
Eriksson
"z 1975-től 1979-ig fennálló kegyetlen rendszer államfőjét tavaly novemberben ítélte el népirtásért"
"életfogytig tartó börtönbüntetésre"
"nemzetközi törvényszék"

92 évesen életfogytigra büntetni valakit, felér egy elfekvő ápolással.
karma1
@fekete: Azert azt belotted a terkepen hogy merre is mukodott Pol Pot? Mond neked valamit Kambodzsa? Szerinted az nyugaton van? Okoska
karma1
@Eriksson: Vajon mire vartak ennyi ideig?
Eriksson
@karma1: Gondolom hasonlatos a mi Biszku Bélánk esetéhez.
Bizonyos időn belül nem volt hajlandó önként elhalálozni, így tenniük kellett valamit. Akár a seggüket is fújhatták volna.
CsipkeRózsa
@Eriksson: Talán a két embert ne azonosítsd.
Eriksson
@CsipkeRózsa: Miért ne? Mindkettő a kommunista eszmék érdekében munkálkodott.
CsipkeRózsa
@Eriksson: "Pol Pot (1925-1998)
A kambodzsai vörös kmehrek vezetője kb. 2-3 millió embert ölt meg az összeomlott gazdasággal, és mert kivégeztetett mindenkit, akit akart, például a szemüvegeseket."

444.hu/2013/06/20/a-10-legveresebb-diktator
Eriksson
@CsipkeRózsa: Ezzel mit akarsz mondani? Hogy ez a Nuon Chea egy szóra sem érdemes senki, mert csak a vörös khmer mozgalom főideológusa volt Pol Pot mellett?
karma1
@Eriksson: CsipkeRozsanak igaza van abban, hogy Biszkut nem lehet egy lapon emlegetni pol pot pribekjeivel. Csak pechjere o volt nalunk az utolso eletben maradt "kommunista", akit eg lehetett hurcolni az allitolagos kommunista tulkapasaiert. Nem figyeltem elegge, mert kozben melozom is a computeren, hogy bennuk csak a "kommunista" jelzo az igaz, a tobbi nem.
karma1
Azzal egyutt nem a kommunista voltat, hanem inkabb a tomeggyilkos jellemet emelnem ki. Ez nem azert verengzett, mert kommunista volt, hanem elvezte az olest - egy szadista allat volt.
Eriksson
@karma1: Biszku persze ártatlan volt, mint a ma született bárány. Ő csak az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítója volt.
Csupán azért hoztam szóba, mert ő is 94 évesen hagyta itt az árnyékvilágot, a lelkiismerete békén hagyta.
karma1
@Eriksson: Idezet a Wikipediabol: (Felhivom a figyelmedet a "loszerrel valo visszaelesre": 11 db SORETES vadasztoltenyt talaltak nala. FEGYVERT NEM, pedig vadaszott az oreg, mint az osszes tobbi partvezeto tette Kadar alatt)

"2012. október 5-én pártállam érdekében, szándékos súlyos testi sértéssel elkövetett kommunista bűncselekménnyel kapcsolatos bűnpártolás bűncselekménnyel vádolták meg, mert 1957-ben nem kezdeményezett eljárást 3 erőszakos karhatalmista ellen.[34] December 4-én lőszerrel való visszaéléssel is meggyanúsították, mert házkutatása során tizenegy darab sörétes vadásztöltényt találtak nála"

Ilyen alapon MINDENKIT bortonbe lehetett volna zarni 56 utan. Erdekes modon mar orban uralma idejen jelentettek fel eloszor, 2010-ben, de elso- es masodfokon is elutasitottak a feljelentest. De 2012-re megvilagosodott az orban rezsim. Erdekes modon poltpetya milyen korultekintoen jart el...
Eriksson
@karma1: Milyen igazad van!
A legelvetemültebb orgyilkos múltjában is lehet találni 1-2 olyan momentumot, ami a javára szól. Erről ennyit!
karma1
@Eriksson: Mondjuk en pol pot-eban sem talaltam, es valoszinu ennek a vensegnek se lenne egy kisujjnyi feher , szuz folt sem az eleteben.
Eriksson
@karma1: Az bizony elképzelhető.
Nem is akarom én egyiket sem mentegetni, akinek akkora hatalom volt a kezében, hogy élet-halál ura lehet és él is vele.
Bár egy elfogult ideológia sok mindent megmagyarázhat.
Eriksson
@Eladott Ország: Egyszer már megbeszéltük, hogy Faludy másnak címezte ezt a versét.
Eladott Ország
@Eriksson: Orbán nem tudja megbocsájtani, hogy Iványi lefasisztázta. Ha már a gyerekei keresztapja, elég közelről ismerheti. Miért, nem az? Lehet, nem fasiszta. A fasisztáknak ugyanis voltak elveik, és volt szociális érzékenységük.
Orbánnak semmi ilyesmije nincs. Orbán "csak" egy közönséges bűnöző szarházi, akinek a börtönben van a helye, a többi haverjaival együtt!
Eriksson
@Eladott Ország: Ki így gondolja, ki úgy.
Azt viszont el kellene dönteni végre, hogy fasiszta-e, vagy náci. Mert nagyon nem mindegy.
De bármelyik volna is, nem nagyon lehetne írogatni különböző portálokon őt különböző módod kritizáló véleményeket. Az egyszer biztos.
Eladott Ország
@Eriksson: A csúti cigány egy közönséges bűnöző, politikai prostituált, akit az első fára kellene felakasztani, ha lenne halálbüntetés, így a csak börtönre érett,-minimum életfogytig- feltéve ha nem feszíti túl a húrt, mert akkor úgy végzi mint a kárpátok géniusza!
Eriksson
@Eladott Ország: Ezeket az állításokat most már csak bizonyítani kellene, minden eddig hatalmon lévő garnitúrával szemben. Úgy szépen, sorjában.
Amíg nincs jogerős ítélet, addig az ilyen jól ismert és végtelenül ismételgetett szövegek kimerítik a rágalom és becsült sértés fogalmát.
Eladott Ország
@Eriksson: Akkor miért nem csatlakozik hazánk, az Európai ügyészséghez? Az FBI tanúvédelmi programja védi az USA-ban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/akkorat_loptak_magyarorszagon_hogy_mar_az_fbi_nyomoz.659299.html
Nem az EU, a magyar adófizetők fizették ki az Elios lámpáit a nemzet vejkójának lámpáit.
444.hu/2019/02/12/nem-az-eu-a-magyar-adofizetok-fogjak-kifizetni-az-elios-lampait
Mert ma Magyarországon nem számít bűncselekménynek az, ha a magyar adófizetőket 13, vagy akár 30 milliárd forinttal is meglopja egy kormányközeli szereplő. Az amerikai hatóság a NAV-ot és az ORFK-t is megnevezte a Microsoft-botrány érintettjeként.
444.hu/2019/08/01/az-amerikai-hatosag-a-nav-ot-es-az-orfk-t-is-megnevezte-a-microsoft-botrany-erintettjekent
A csúti cigánynál és a fidesznél becsület nem létezik. Ha nem Polt Péter és az Olajszőkítő Pintér Sanya lesznek vezetők, akkor ezek a kérdések nem becsület, hanem büntetőjogi kérdések lesznek, a többi napestig sorolható gazemberségekkel együtt. Megszavazta az EP: jogállami feltételekhez kötik az uniós kifizetéseket.
444.hu/2019/01/17/megszavazta-az-ep-jogallami-feltetelekhez-kotik-az-unios-kifizeteseket
uploads.disquscdn.com/images/5d985a4d6be6e96e6530a04982ad7a88f79c15232511024a6a4bdc56ddc98a86.png?w=600&h=301
Eriksson
@Eladott Ország: Amíg ilyen állításokat büntetlenül lehet terjeszteni a neten, addig ne ácsingózz az Európai ügyészségért. Ha csatlakoznánk, akkor lehet, hogy ez a jó szokás majd tiltva lészen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.