Meg kell őrizni a svédországi magyarok nemzeti identitását – emelte ki a Miniszterelnökség az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Azt írták: Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos szombaton a svédországi Hälleberga városában magyar kormánytámogatással megvásárolt és felújított Ifjúsági Központban járt, ahol idén rendezték meg 23. alkalommal a Kék virág magyar anyanyelvi tábort.

"A tábor több évtizedes működése óta magyar gyermekek százait emlékezteti és segíti nemzeti identitásuk, kultúrájuk, anyanyelvük megtartására" – fogalmaztak, hozzátéve:

a miniszteri biztos megköszönte a helyi magyar szervezetek, pedagógusok, szülők munkáját és helytállását, amiért pozitív példával járnak elöl.

A Kék virág magyar anyanyelvi tábor témája minden évben egy-egy magyar történelmi kor, kiegészülve a Kárpát-medence földrajzának bemutatásával, a témához kapcsolódó magyar irodalom oktatásával. Ebben az évben a tábor mottója: "Magyar vagyok, s e kincset őriznem kell!".

A bentlakásos táborokban négy-öt korcsoportban folyik az oktatás teltházzal, idén 40 gyermek és 19 oktató vesz részt az eseményen.

A pedagógusok Svédország mellett Magyarországról, Erdélyből és a Felvidékről érkeznek, hogy munkájukkal segítsék a svédországi magyarok identitásának megmaradását és gazdagítását. A tábort szervező "Őrszavak-Custos" Magyar Nyelvápolók Egyesülete 2014-ben Külhoni Magyarságért-díjban részesült.

Kiemelték: a kormány nagy hangsúlyt fektet a diaszpórában élő magyar közösségekre, amelyekre mára "erőforrásként" tekint. A diaszpórában élő közösségeket célzó számos program közül kiemelten fontos az oktatás támogatása, hiszen a "felnövekvő generáció jelenti a mindenkori magyarság jövőjét" – fogalmazott közleményében a Miniszterelnökség.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.